Test: Operating Characteristics of DC Generators


10 Questions MCQ Test Electrical Machines | Test: Operating Characteristics of DC Generators


Description
This mock test of Test: Operating Characteristics of DC Generators for Electrical Engineering (EE) helps you for every Electrical Engineering (EE) entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for Electrical Engineering (EE) Test: Operating Characteristics of DC Generators (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Operating Characteristics of DC Generators quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Electrical Engineering (EE) students definitely take this Test: Operating Characteristics of DC Generators exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Operating Characteristics of DC Generators extra questions, long questions & short questions for Electrical Engineering (EE) on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Which of the following characteristics reveal about the magnetization nature of the machine?

Solution:

Both no-load as well as load characteristics are required to predict the magnetization of the machine.

QUESTION: 2

Choose the most inappropriate out of the following for the no-load characteristics of the dc generator.

Solution:

All the mentioned nature of the characteristics are correct.

QUESTION: 3

The external characteristic is plotted between

Solution:

The external characteristic is plotted between terminal voltage and armature current at fixed excitation. ... Explanation: Armature characteristic is also known as regulation characteristic. It is so called due to the fact that the difference in the terminal voltage helps to determine the voltage deviation.

Characteristics of DC Generators | electricaleasy.com

QUESTION: 4

A student forgot to mark the x-y axes in his experiments but he just noted down the cause and the effect for each. How will he conclude about the armaturecharacteristic out of the all plotted graphs?

Solution:

Armature characteristic is observed at constant terminal voltage for emf vs armature current.

QUESTION: 5

Armature characteristic is also known as

Solution:

Armature characteristic is also known as regulation characteristic. It is so called due to the fact that the difference in the terminal voltage helps to determine the voltage deviation.

QUESTION: 6

The air gap line represents

Solution:

Air gap line in the magnetization curve represents the ideal nature of the machine considering no saturation for the dc machine.

QUESTION: 7

For a given dc generator, the external characteristic is plotted . Without using further plots, how can we obtain internal characteristic?

Solution:

Adding the armature resistance drop we can obtain the external characteristic for a dc generator.

QUESTION: 8

The voltage drop in terminal voltage from no-load to full load in a shunt generator can be compenated using

Solution:

By aiding the series field the armature reaction drop can be compensated.

QUESTION: 9

Why is armature of a dc machine made of silicon steel stampings?

Solution:

The silicon steel has very high permeability and makes the flux past consistent. Thereby making lesser losses.

QUESTION: 10

Armature reaction in a generator results in

Solution:

Similar Content

Related tests