Test: Rotating Amplifiers


15 Questions MCQ Test Electrical Machines | Test: Rotating Amplifiers


Description
This mock test of Test: Rotating Amplifiers for Electrical Engineering (EE) helps you for every Electrical Engineering (EE) entrance exam. This contains 15 Multiple Choice Questions for Electrical Engineering (EE) Test: Rotating Amplifiers (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Rotating Amplifiers quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Electrical Engineering (EE) students definitely take this Test: Rotating Amplifiers exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Rotating Amplifiers extra questions, long questions & short questions for Electrical Engineering (EE) on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

The rotating amplifiers are widely used in

Solution:

The rotating amplifiers are applicable in feedback systems giving large amplified outputs.

QUESTION: 2

The quantity which make rotating amplifier applicable in large power levels is/are

Solution:

The rotating amplifiers have stable transient conditions, which makes them favourable to use in high power sectors.

QUESTION: 3

The ordinary dc machines are not favourable as amplidynes due to

Solution:

The sluggish transient response of the ordinary dc machines makes them inappropriate to use them in amplidynes.

QUESTION: 4

In rotating amplifiers, armature reaction mmf of the first stage is made to act as field flux for second stage.

Solution:

Yes, the reaction mmf of the first stage is made to act as field flux for second stage to have faster transient response.

QUESTION: 5

 The cross field machines have

Solution:

The cross field machines have two fluxes electrically in quadrature.

QUESTION: 6

 In cross field rotating amplifiers, there is

Solution:

There are two stages for flux generators in order to have faster response in the system.

QUESTION: 7

 Metadyne is _________ feedback with respect to main ___________

Solution:

Metadyne is negative feedback with respect to main current flowing in the second stage set of motors.

QUESTION: 8

An amplidyne, d-axis flux is always neutralized due to

Solution:

The d-flux is neutralized by compensating winding at all possible loads as the same flux will be produced but in the opposite direction so as to cancel the flux.

QUESTION: 9

 In amplidynes, the resultant d-axis flux is

Solution:

 The resultant d-axis flux lies along the main field poles and are so field flux. The d- axis is completely under the control of field winding and is unaffected by direct axis current.

QUESTION: 10

 Amplidynes are best applicable in

Solution:

Amplidynes find applications in feedback systems with large power handling requirements.

QUESTION: 11

Interpoles provide mmf more than armature mmf in a dc machine.
 

Solution:

 Interpoles nullify armature cross magnetizing flux and the reactance voltage. So it is more than the armature mmf for a good efficient machine.

QUESTION: 12

The delay of the commutation occurs due base cause of emf induced due to

Solution:

The commutation in dc machines is delayed because of the emf induced in the coils and the mutual interaction of the field with neighbour coils.

QUESTION: 13

I. DC shunt motor – variable speed application
II. DC compound generator – constant supply voltage
III. Differentially compounded motor – welding purposes
Above are the applications of the dc machines , but all are not matched correctly. Choose the wrong marking

Solution:

Differentially compounded generators are used for welding purposes, not motors.

QUESTION: 14

 I. DC shunt motor – Lathe machine
II. DC compound generator – Drilling machine
III. Differentially compounded generator – welding purposes
Above are the applications of the dc machines, but all are not matched correctly. Choose the wrong marking

Solution:

DC compound generators are used for maintaining constant voltage across the terminals.

QUESTION: 15

 Mark the order for the decreasing order of the voltage regulation for dc generators

Solution:

Dc shunt motor is almost constant speed generator and thus its voltage regulation is very good than all and differential compound generator has most poor v.r.

Similar Content

Related tests