Test: Transformer Construction


10 Questions MCQ Test Electrical Machines | Test: Transformer Construction


Description
This mock test of Test: Transformer Construction for Electrical Engineering (EE) helps you for every Electrical Engineering (EE) entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for Electrical Engineering (EE) Test: Transformer Construction (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Transformer Construction quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Electrical Engineering (EE) students definitely take this Test: Transformer Construction exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Transformer Construction extra questions, long questions & short questions for Electrical Engineering (EE) on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

The primary and secondary of a transformer are ________ coupled but _______ connected.

Solution:

Transformer is the machine which has physical spacing and has magnetic circuit to exchange the voltage.

QUESTION: 2

We can employ transformers for a power range of

Solution:

A transformer can be put in use upto a varying range of the power and it is usually available in readily in market.

QUESTION: 3

A transformer has comparitively much higher efficiency than a similar induction machine due to

Solution:

Transformer does not has any moving components so losses are anyway reduced and also the coupling is very strong between two sides.

QUESTION: 4

 It was needed that to isolate dc noise coming from the transmitted signal, to attain the same which machine can be used without suffering significant loss

Solution:

We should use transformer to achive the isolation of dc.

QUESTION: 5

The most widely used material in the core of the transformer is

Solution:

CRGO has magnetization in the rolling direction and low core losses and very high permeability than present materials.

QUESTION: 6

The leakage flux is the flux in side the transformer which

Solution:

 Leakage flux is meant to to be loss as it does not link two windings.

QUESTION: 7

 It is advised that staggering of the butt joints

Solution:

Staggering is done for the steel butt joints of the transformer to gain more mechanical strength as the continuous air gap reduces the same.

QUESTION: 8

Consider two transformers X and Y having exact ratings, but have flux densities of 1.5T and 2T respectively. The weight of the transformer A per KVA will be

Solution:

Flux density = flux/Area.
Hence A has more area than B and so weight of A will be more than that of B.

QUESTION: 9

A coupling magnetic field inside a rotating machine or static machine like transformers must involve with

Solution:

The coupling field should interact with both the electrical as well as mechanical parts in order to achieve electromechanical energy conversion.

QUESTION: 10

A coupling magnetic field inside a rotating machine or static machine like transformers must involve with

I. electrical system to extract energy from electrical system.

II. mechanical system to extract energy from electrical system.

Solution:

The energy conversion which involves both electrical as well as mechanical systems must have mutual field.