Test: Interconnecting Thyristors


10 Questions MCQ Test Power Electronics | Test: Interconnecting Thyristors


Description
Attempt Test: Interconnecting Thyristors | 10 questions in 10 minutes | Mock test for Electrical Engineering (EE) preparation | Free important questions MCQ to study Power Electronics for Electrical Engineering (EE) Exam | Download free PDF with solutions
QUESTION: 1

SCRs are connected in parallel to fulfill the ___________ demand

Solution:

Number of devices connected in parallel can carry huge amounts of current.

QUESTION: 2

The term used to measure the degree of utilization of SCRs connected in series & parallel is

Solution:

String Efficiency = Rating of the whole string/(rating of one SCR x number of SCRs)

QUESTION: 3

To have maximum possible string efficiency

Solution:

Having similar ratings does not mean they have similar charc.

QUESTION: 4

For a string voltage of 3300 V, let there be six series connected SCRs each of voltage 600V. Then the string efficiency is

Solution:

 String efficiency = 3300/(6 x 600) = 98.54.

QUESTION: 5

The measure of reliability of string is given by the factor

Solution:

 DRF is de-rating factor given by the above expression.

QUESTION: 6

When an extra SCR is connected in series with a string

Solution:

DRF = 1 – String efficiency
String Efficiency = Rating of the whole string/(rating of one SCR x number of SCRs)
Extra SCR will reduce the string efficiency which in turn increase the DRF.

QUESTION: 7

The most practical way of obtaining a uniform distribution of series connected SCRs is to

Solution:

For uniform distribution of voltage across series connected SCRs, a resistor of value R in parallel with each series connected SCR.

QUESTION: 8

3 SCRs are connected in series. The string efficiency is 91%. SCRs 1, 2 & 3 have leakage currents 4 mA, 8 mA & 12 mA. Which SCR will block more voltage?

Solution:

The SCR with lower leakage current block more voltage.

QUESTION: 9

Two parallel connect SCRs have same voltage drop (Vt) having rated current = 2I1. SCR-1 carries a current of I1=2.6 A whereas SCR-2 carries a current of I2=1.4 A. Find the string efficiency.

Solution:

The total current would be I1+I2 & rated current is 2I1
String efficiency = (I1+I2)/2I1.

QUESTION: 10

SCRs with a rating of 1000 V & 200 A are available to be used in a string to handle 6 KV & 1 KV. Calculate the number of series & parallel units required in case the de-rating factor is 0.1. (Round off the fraction to the greatest & nearest integer)

Solution:

 DRF = 1-S.E
Therefore
0.1 = (1-6000/1000Ns) = (1-1000/200Np)
Ns = 6.6 = 7(say)
Np = 5.5 = 6(say)

Use Code STAYHOME200 and get INR 200 additional OFF
Use Coupon Code

Download free EduRev App

Track your progress, build streaks, highlight & save important lessons and more!

Related tests

  • Test