Test: Other Thyristor Members


20 Questions MCQ Test Power Electronics | Test: Other Thyristor Members


Description
Attempt Test: Other Thyristor Members | 20 questions in 20 minutes | Mock test for Electrical Engineering (EE) preparation | Free important questions MCQ to study Power Electronics for Electrical Engineering (EE) Exam | Download free PDF with solutions
QUESTION: 1

_________ device from the thyristor family has its gate terminal connected to the n-type material near the anode.

Solution:

PUT is Programmable Unijunction Transistor which is a p-n-p-n device just like the SCR with its gate connected to the n-type material.

QUESTION: 2

The Programmable Unijunction Transistor (PUT) turns on & starts conducting when the

Solution:

 The device only starts to conduct when the forward anode to cathode voltage exceeds the applied gate to cathode voltage.

QUESTION: 3

 The equivalent circuit of SUS (Silicon Unilateral Switch) consists of

Solution:

It is a diode connected in anti-parallel with a PUT.

QUESTION: 4

 From the following list of devices, choose the device that only turns-on for a fixed-value of anode-cathode voltage

Solution:

Unlike the other devices the SUS only turns-on for a fixed value of anode to cathode voltage.

QUESTION: 5

 The SCS (Silicon Controlled Switch) is a

Solution:

The SCS is a four terminal device A,K,KG & AG.

QUESTION: 6

The SCS is a four layer, four terminal thyristor. Can be turned on by

Solution:

The SCS has two gates, anode-gate and cathode-gate. Either of the gates could be used to turn on the device.

QUESTION: 7

The SCS (Silicon Controlled Switch) can be turned on by two methods, by applying __________ and __________

Solution:

 Either of the gates could be used to turn on the device.

QUESTION: 8

 Which of the following devices provide complete isolation between triggering circuit and power circuit?

Solution:

Complete Isolation between triggering circuit & power circuit is the major advantage of using LASCR as they are light activated or light trigged.

QUESTION: 9

The DIAC can be represented by

Solution:

The DIAC is nothing but a bi-directional diode.

QUESTION: 10

The TRIAC can be represented by

Solution:

The TRIAC is a bidirectional SCR.

QUESTION: 11

The SITH (Static Induction Thyristor) is a

Solution:

 It is just like a GTO but it is p-n-n device.

QUESTION: 12

The SITH has

Solution:

The SITH has 3 terminals viz. gate, anode and cathode.

QUESTION: 13

The SITH is a

Solution:

The Static Induction Thyristor is a p+ n+ diode with p+ electrodes.

QUESTION: 14

The SITH is a

Solution:

The SITH unlike other devices is a normally on-device which can be switched off as and when required

QUESTION: 15

The SITH will act as a diode when the

Solution:

Load current flows from anode to cathode as the p+ junction is forward biased.

QUESTION: 16

In SITH, the magnitude of the anode current can be controlled by

Solution:

Controlling the negative gate bias controls the main anode current.

QUESTION: 17

 The SITH

Solution:

 It has no reverse blocking capabilities due to emitter-shorting

QUESTION: 18

 The TRIAC’s terminals are

Solution:

 TRAIC has MT1, MT2 and a gate.

QUESTION: 19

The RCT (Reverse Conducting Thyristor) has

Solution:

A diode in anti-parallel with the SCR is called as a RCT.

QUESTION: 20

The TRIAC is most sensitive in the _________ quadrants

Solution:

It is the most sensitive when all the voltage,current and gate signal have the same polarities.

Use Code STAYHOME200 and get INR 200 additional OFF
Use Coupon Code

Download free EduRev App

Track your progress, build streaks, highlight & save important lessons and more!

Similar Content

Related tests