Test: Sequence Controller


10 Questions MCQ Test Power Electronics | Test: Sequence Controller


Description
Attempt Test: Sequence Controller | 10 questions in 10 minutes | Mock test for Electrical Engineering (EE) preparation | Free important questions MCQ to study Power Electronics for Electrical Engineering (EE) Exam | Download free PDF with solutions
QUESTION: 1

 Sequence control of ac voltage controllers is employed for the improvement of _________

Solution:

It is used to improve the power factor at both the input and output side.

QUESTION: 2

A two stage sequence control is

Solution:

Sequence control of ac voltage controller means the use of two or more stages of voltage controllers in parallel for the regulation of output voltage.

QUESTION: 3

From the below given statements regarding sequence control of ac voltage, which of them are true?
i) It improves system power factor
ii) It reduces the harmonic content at the output
iii) Wider control of output voltage is possible

Solution:

All of the above are the advantages of using two or more stages of voltage controllers in parallel. Harmonic content is reduced at two common parameters get cancelled out.

QUESTION: 4

The below given circuit is that of a

Solution:

Sequence control of ac voltage controller means the use of two or more stages of voltage controllers in parallel for the regulation of output voltage.

QUESTION: 5

 If T1, T2 are kept off and T3, T4 are having a firing angle of 180° each, then the output voltage is ____ if the turns ratio is 1:1

Solution:

 If T3 and T4 are fired at an angle of 180°, they are equivalent to an off switch, as they are fired and naturally commutated at the same time, hence they are never on.
Hence, as all the four SCRs are always off, the output voltage is zero.

QUESTION: 6

For obtaining the output voltage control from V to 2V, the firing angle must be

Solution:

For obtaining the voltage control from V to 2V, the lower controller i.e. T3, T4 pair must always be on hence the firing angle from them must always be 0° ideally.

QUESTION: 7

For obtaining the output voltage control from V to 2V, the firing angle must be

Solution:

 For obtaining the voltage control from V to 2V, the upper controller must be controlled by varying its firing angle from 0 to 180° whereas the T3, T4 pair must always be on hence the firing angle from them must always be 0° ideally.

QUESTION: 8

A single-phase two stage sequence controller is designed to work on 230 V supply, and upper and lower current ratings must be 20 A and 21 A respectively. Find the transformer rating.

Solution:

Transformer rating is Vs(I1 + I2).

QUESTION: 9

In a N-stage sequence controller, each secondary is rated for __________

Solution:

 In a N-stage sequence controller, n voltage controllers are used each having to anti parallel SCR pairs and each secondary is rated for Vs/n.

QUESTION: 10

A single-phase sinusoidal voltage controller has

Solution:

A sinusoidal voltage controller is used to obtain continuous voltage control over wide range with low harmonic content.

Use Code STAYHOME200 and get INR 200 additional OFF
Use Coupon Code