Test: Thyristor - 1


20 Questions MCQ Test Power Electronics | Test: Thyristor - 1


Description
Attempt Test: Thyristor - 1 | 20 questions in 20 minutes | Mock test for Electrical Engineering (EE) preparation | Free important questions MCQ to study Power Electronics for Electrical Engineering (EE) Exam | Download free PDF with solutions
QUESTION: 1

A thyristor (SCR) is a

Solution:

An SCR (silicon controlled rectifier) is a four layer p-n-p-n type device.

QUESTION: 2

Which terminal does not belong to the SCR?

Solution:

The SCR is having three terminals viz. anode, cathode and the gate.

QUESTION: 3

An SCR is a

Solution:

SCR is a four layer p-n-p-n device which forms three p-n junctions.

QUESTION: 4

Choose the false statement.

Solution:

It is a unidirectional device, current only flows from anode to cathode.

QUESTION: 5

In the SCR structure the gate terminal is located

Solution:

The gate is located near the cathode, because it allows fast turning on of the device when the gate signal is applied by forward basing the second junction.

QUESTION: 6

 The static V-I curve for the SCR is plotted for

Solution:

The curve is plotted for Ia vs Va for different values of gate current Ig.

QUESTION: 7

If the cathode of an SCR is made positive with respect to the anode & no gate current is applied then

Solution:

The device is in the reverse blocking state (3rd quadrant) & only the middle junction is forward biased whereas other two are reversed biased.

QUESTION: 8

 For an SCR in the reverse blocking mode, (practically)

Solution:

In the reverse blocking mode, the gate current is zero & a reverse voltage is applied at the cathode-anode.

QUESTION: 9

With the anode positive with respect to the cathode & the gate circuit open, the SCR is said to be in the

Solution:

The SCR is in the forward blocking mode with its top and bottom junctions forward biased and the middle junction reversed biased.

QUESTION: 10

For an SCR in the forward blocking mode (practically)

Solution:

In the forward blocking mode, the gate current is zero & only the middle J2 junction is reversed biased.

QUESTION: 11

 The forward break over voltage is the

Solution:

It is the forward voltage at which the middle junction breaks down without any gate signal and pushes the device into the conducting state.

QUESTION: 12

For a forward conducting SCR device, as the forward anode to cathode voltage is increased

Solution:

Higher the value of anode-cathode forward voltage, lower the gate requirements of the device. Also, the forward resistance of the device is always constant as long as the junction temperature is constant.

QUESTION: 13

A thyristor can be bought from the forward conduction mode to forward blocking mode by

Solution:

a) & c) are used to turn on the device, b) will damage the SCR.

QUESTION: 14

 Usually the forward voltage triggering method is not used to turn-on the SCR because

Solution:

In forward voltage triggering the middle junction breaks down without any gate signal and pushes the device into the conducting state. This method can permanently damage the J2 junction and make the device useless.

QUESTION: 15

Among the following, the most suitable method to turn on the SCR device is the

Solution:

d) & b) are unreliable methods, c) can permanently damage the SCR
Gate triggering is simple, reliable & most efficient.

QUESTION: 16

The forward break over voltage is maximum when

Solution:

Higher the value of anode-cathode forward voltage, lower the gate requirements of the device.

QUESTION: 17

 For the SCR to remain in the ON (conducting) state

Solution:

Unlike the transistor devices, once the SCR is turned on by the gate terminal, the gate terminal losses its control over the device.

QUESTION: 18

The value of anode current required to maintain the conduction of an SCR even though the gate signal is removed is called as the

Solution:

 It is the minimum anode current value required to maintain the conduction of an SCR even though the gate signal is removed. It is a very important parameter when employing an SCR in any circuit.

QUESTION: 19

In the reverse blocking mode the middle junction (J2) has the characteristics of that of a

Solution:

It is like a capacitor, as the dv/dt voltage triggering turns on the device. The charging current is given by,
IC = CjdVa/dt.

QUESTION: 20

________ are semiconductor thyristor devices which can be turned-on by light of appropriate wavelengths.

Solution:

LASCR stands for light activated SCRs, which can be turned on in made to conduct by firing appropriate light pulses at its gate region.

Use Code STAYHOME200 and get INR 200 additional OFF
Use Coupon Code

Download free EduRev App

Track your progress, build streaks, highlight & save important lessons and more!

Similar Content

Related tests