Test: Darcy’s Law


10 Questions MCQ Test Soil Mechanics | Test: Darcy’s Law


Description
This mock test of Test: Darcy’s Law for Civil Engineering (CE) helps you for every Civil Engineering (CE) entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for Civil Engineering (CE) Test: Darcy’s Law (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Darcy’s Law quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Civil Engineering (CE) students definitely take this Test: Darcy’s Law exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Darcy’s Law extra questions, long questions & short questions for Civil Engineering (CE) on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

What are the types of water flow in soil?

Solution:

The flow of water through soils may be either a laminar flow or turbulent flow

QUESTION: 2

In what way, do the fluid particles travel in a turbulent flow?

Solution:
QUESTION: 3

Gravels are__________permeable.

Solution:

The pore size in gravel is larger, hence the gravels are highly permeable than sand which is least permeable.

QUESTION: 4

The law of flow of water through soil was first studied by___________

Solution:

In 1856, Darcy studied the law of flow of water through soil and demonstrated experimentally the laminar flow conditions.

QUESTION: 5

Which of the following equation defines Darcy’s law?

Solution:

According to Darcy’s law, the rate of flow or discharge per unit area is proportional to the hydraulic gradient .
q α i
q = K i A, where K =Darcy’s coefficient of permeability
A = total cross-sectional area.

QUESTION: 6

Coefficient of permeability or simple permeability is expressed in terms of ____________

Solution:

 As the dimension of the coefficient of permeability k are same as those of velocity. It is expressed in terms of cm/sec or m/day or feet/day.

QUESTION: 7

The co-efficient of permeability of fine sand is____________

Solution:

For fine sand, the coefficient of permeability is 0.05 to 0.001 cm /sec or
5×10-2 to 1×10-3.

QUESTION: 8

Darcy’s law is valid for only___________

Solution:

Darcy’s la of linear dependency between the velocity of flow and hydraulic agent is valid for only laminar flow conditions in the soil.

QUESTION: 9

Darcy’s law is valid as long as it is equal to or less than____________

Solution:

 In 1933, Lewis and Barnes demonstrated experimentally that Darcy’s law is valid if it is ≤ 1.

QUESTION: 10

Stiff clays are______________permeable.

Solution:

As stiff clay does not contain any porous materials, it may be termed as least permeable or impermeable.