Test: Factors Affecting Permeability


10 Questions MCQ Test Soil Mechanics | Test: Factors Affecting Permeability


Description
This mock test of Test: Factors Affecting Permeability for Civil Engineering (CE) helps you for every Civil Engineering (CE) entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for Civil Engineering (CE) Test: Factors Affecting Permeability (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Factors Affecting Permeability quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Civil Engineering (CE) students definitely take this Test: Factors Affecting Permeability exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Factors Affecting Permeability extra questions, long questions & short questions for Civil Engineering (CE) on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Based on Allen Hazen experiments, permeability can be expressed as___________

Solution:

In 1892 ,Allen Hazen based on his experiment on filter of sand particles between 0.1 and 3 mm ,found that the permeability can be expressed as K=CD102.

QUESTION: 2

Which of the following factors affects the permeability of soil?

Solution:

Grain size, properties of pore fluid, structural soil arrangement of soil particles, entrapped air and foreign matter and adsorbed water.

QUESTION: 3

Physical permeability of a soil KP is related to coefficient of permeability by the equation___________

Solution:

 In 1937, Muskat pointed out a relationship between physical permeability and Darcy’s coefficient of permeability as KP=kɳ/γW.

QUESTION: 4

Loudon’s experiments demonstrated the relationship between_____________

Solution:

Loudon’s experiment demonstrated that, the permeability of coarse grained soils is inversely proportional to the specific surface at a given porosity.

QUESTION: 5

What is the constant value of a and b in Loudon’s empirical formula “log10(KSs2) =a + bn”?

Solution:

Based on his experiments, Loudon found out the value of a and b s 1.365 and 1.515 for permeability of 10°c.

QUESTION: 6

What is the relationship between permeability and viscosity of water?

Solution:

From Poiseuille’s law, K=Ds2 γw /ɳ
It is found that permeability is directly proportional to the unit weight of water and inversely proportional to its viscosity.

QUESTION: 7

What is the effect of adsorbed water on permeability of soil?

Solution:

The adsorbed water surrounding the fine soil particles is not free to move, and reduces the effective pore space available for the passage of water.

QUESTION: 8

What is the approximate value, which can be taken as void ratio occupied by adsorbed water?

Solution:

According to approximation value after casagrande, 0.1 may be taken as the void ratio occupied by adsorbed water.

QUESTION: 9

The effect of structural disturbance is on permeability is more in_____________

Solution:

The effect of structural disturbance on permeability is much pronounced in fine-grained soil than any other.

QUESTION: 10

The structural arrangement of soil Particle vary depending upon______________

Solution:

The structural arrangement of the particle may vary, at the same void ratio, depending upon the method of deposition or compacting the soil mass.