Test: Mohrs Stress Circle


10 Questions MCQ Test Soil Mechanics | Test: Mohrs Stress Circle


Description
This mock test of Test: Mohrs Stress Circle for Civil Engineering (CE) helps you for every Civil Engineering (CE) entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for Civil Engineering (CE) Test: Mohrs Stress Circle (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Mohrs Stress Circle quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Civil Engineering (CE) students definitely take this Test: Mohrs Stress Circle exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Mohrs Stress Circle extra questions, long questions & short questions for Civil Engineering (CE) on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

The shearing resistance of a soil is constituted by___________

Solution:

The shearing resistance of soil is constituted by
1) The structural resistance to displacement of the soil because of the interlocking of the particles
2) The frictional resistance to translocation between the individual soil particles at their contact points.

QUESTION: 2

The shear strength in cohesion less soil is due to___________

Solution:

The shear strength in cohesion less soils from inter granular friction, while in other soils it results both from internal friction as well as cohesion.

QUESTION: 3

The planes that exist in soil mass is______________

Solution:

In a loaded soil mass, there exist three typical planes, mutually orthogonal to each other. These planes are called the principal planes.

QUESTION: 4

The failure condition for a soil cam be expressed in terms of limiting shear stress, called__________

Solution:

The failure conditions for a soil may be expressed in terms of limiting stress, called shear strength or as a function of the principal stresses.

QUESTION: 5

The shear deformation of soil in a building can cause___________of the following?

Solution:

Shearing deformation of soil may be in the form of sinking of a footing, or movement of a wedge of soil particles or on masses upon the action of a shear stress.

QUESTION: 6

Major principal stress in a soil is represented by the symbol________________

Solution:

 Major, intermediate and minor principal stresses are represented by the corresponding symbols σ1, σ2, and σ3.

QUESTION: 7

The circle obtained from two dimensional stress system is known as

Solution:

The circle drawn from two dimensional stress systems is known as Mohr’s circle of stress (Mohr, 1870).

QUESTION: 8

The maximum shear stress τmax, for a soil mass is equal to___________

Solution:

The maximum shear stress τmax is equal to (σ1 – σ3)/2 which occurs on planes with α= 45°.

QUESTION: 9

The normal stresses acting on planes of the soil are known as_____________

Solution:

The normal stresses acting on principal planes are called the principal stresses.

QUESTION: 10

Stress component on planes of a loaded soil mass depends upon____________

Solution:

Through a point in a loaded soil mass, innumerable planes passes and stress component on each plane depend upon the direction of the plane.

Similar Content

Related tests