Test: Textural Classification


10 Questions MCQ Test Soil Mechanics | Test: Textural Classification


Description
This mock test of Test: Textural Classification for Civil Engineering (CE) helps you for every Civil Engineering (CE) entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for Civil Engineering (CE) Test: Textural Classification (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Textural Classification quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Civil Engineering (CE) students definitely take this Test: Textural Classification exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Textural Classification extra questions, long questions & short questions for Civil Engineering (CE) on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Soil classification based on the particle size distribution is_____________

Solution:

Soil classification of composite soils exclusively based on the particle size distribution is known as textural classification.

QUESTION: 2

The best known classification system in textural classification is__________

Solution:

Triangular classification of U.S. public road administration is a commonly used system for textural classification.

QUESTION: 3

Textural classification is most suitable for____________

Solution:

Since the textural classification is based on the percentages of sand, silt, and clay size making up the soil .such a classification is more suitable for describing coarse-grained soil.

QUESTION: 4

To use textural classification chart,___________lines must be drawn.

Solution:

to use the textural classification chart, for a given percentages of three constituents forming a soil, lines are drawn parallel to three sides of the equilateral triangle.

QUESTION: 5

The type of triangle, used in textural classification of soil is_____________

Solution:

A triangle, having equal length of sides (i.e. Equilateral triangle) is used in textural classification chart.

QUESTION: 6

Public road administration (PRA) system is based on_____________

Solution:

HRB classification system, also known as public road administration (PRA) is based on both the particle-size composition and plasticity characteristics.

QUESTION: 7

Highway research board (HRB) classification system is also known as__________

Solution:

Highway research board classification system is also known as public road administration (PRA) system.

QUESTION: 8

Based on HRB classification system, the soil are divided in to___________

Solution:

Based on HRB system, the soil is divided into 7 primary groups, designated as A-1, A-2…A-7.

QUESTION: 9

The performance of the soil, when used for pavement construction is found out by using_____________

Solution:

As group index is a mean of rating the value of a soil as a sub-grade material
It can be used for finding the performance and quality of the soil.

QUESTION: 10

The group index of a soil depends on____________

Solution:

Group index of a soil usually varies by
1. Liquid limit
2. Plastic limit
3. Amount of material passing through the 75-micron IS sieve.