Test: The Mohr - Coulomb Failure Envelope


10 Questions MCQ Test Soil Mechanics | Test: The Mohr - Coulomb Failure Envelope


Description
This mock test of Test: The Mohr - Coulomb Failure Envelope for Civil Engineering (CE) helps you for every Civil Engineering (CE) entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for Civil Engineering (CE) Test: The Mohr - Coulomb Failure Envelope (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: The Mohr - Coulomb Failure Envelope quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Civil Engineering (CE) students definitely take this Test: The Mohr - Coulomb Failure Envelope exercise for a better result in the exam. You can find other Test: The Mohr - Coulomb Failure Envelope extra questions, long questions & short questions for Civil Engineering (CE) on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

The Mohr’s theory of failure can be symbolically expressed as____________

Solution:

Mohr’s theory of failure can be symbolically expressed as:
σmax–σmin =f (σmax +σmin) or τmax=f (σn).

QUESTION: 2

The concept of a three dimension yield envelope was presented by_________

Solution:

the effect of intermediate principal was studied by D.C. Drucker and W. Prager in 1952, who proposed the concept of a three dimensional yield envelope.

QUESTION: 3

A major drawback of Mohr criterion is____________

Solution:

 The major drawback of Mohr criterion is that the curved shape of the envelope, hence the functional form of the equation τmax=F (σn) is not amendable to mathematical computation.

QUESTION: 4

The yield or failure criterion can be expressed as____________

Solution:

The yield criterion may be expressed as f (I1, I2, I3) =0
Where I1, I2, I3 are the invariant of stress.

QUESTION: 5

If the auxiliary plane in hydrostatic axis passes through the origin, then its equation is_____________

Solution:

 If the auxiliary plane passes through the origin its equation is σ1+σ2+σ3=0 and equation will be σ1+σ2+σ3=constant if the plane is perpendicular to the hydrostatic axis.

QUESTION: 6

The intersection of the yield surface or envelope with octahedral plane is called____________

Solution:

The intersection of yield surface with octahedral plane is called the failure locus .A point on the failure locus represents the stress state at incipient failure.

QUESTION: 7

The hydrostatic pressure’s inability to produce failure under normal pressure was first demonstrated by___________

Solution:

Experiments conducted by Cross land in 1965 have demonstrated that a pure state of hydrostatic pressure is unable to produce failure even under enormous pressure.

QUESTION: 8

Which of the following equation represent hydrostatic pressure in its purest form?

Solution:

According to cross land σ1=σ2=σ3 represent hydrostatic pressure in its purest form.

QUESTION: 9

The Mohr-Coulomb criterion assumes that the strength of the soil is independent of____________

Solution:

The Mohr-Coulomb criterion implicitly assumes that the strength is independent of the intermediate principal stress σ2.

QUESTION: 10

The auxiliary plane in the hydrostatic axis can also be called as___________

Solution:

Since all the points in the auxiliary plane represent deviatorial state of stress, the plane is also called the deviatoric plane.

Related tests