Test: Triaxial Compression


10 Questions MCQ Test Soil Mechanics | Test: Triaxial Compression


Description
This mock test of Test: Triaxial Compression for Civil Engineering (CE) helps you for every Civil Engineering (CE) entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for Civil Engineering (CE) Test: Triaxial Compression (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Triaxial Compression quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Civil Engineering (CE) students definitely take this Test: Triaxial Compression exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Triaxial Compression extra questions, long questions & short questions for Civil Engineering (CE) on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

The Tri axial compression test was introduced by__________

Solution:

The tri axial compression test was first introduced in U.S.A by A. casagrande and Karl Terzaghi in 1936-37.

QUESTION: 2

Which of the following strength test is commonly used in laboratory?

Solution:

As shear test can be performed under all three drainage condition, tri axial test is most commonly used in research laboratory.

QUESTION: 3

Which of the following outlet is provided at the base of the tri axial test apparatus?

Solution:

Three outlet connections are generally provided through the base of the test apparatus: cell fluid test, pore water outlet from the bottom of the specimen and the drainage outlet from the bottom of the specimen.

QUESTION: 4

Pore pressure developed in the tri axial test can be measured by____________

Solution:

Pore pressure developed in the specimen during the test can be measured with the help of a separate pore pressure measuring equipment such as Bishop’s pore pressure apparatus developed by Bishop in 1950, 1961.

QUESTION: 5

Bishop’s apparatus does not contain which one of the following equipment?

Solution:

Bishop’s apparatus mainly consists of the null indicator, the control cylinder, pressure gauge, mercury manometer and burette.

QUESTION: 6

The vertical stress on the solid cylindrical test apparatus is applied by____________

Solution:

In tri axial test, the major principle stress σ1 is applied in the vertical direction, and the other two principal stresses σ and σ are applied in the horizontal direction by the fluid pressure round the specimen.

QUESTION: 7

The deviator stress developed in the proving ring, through the applied pressure is equal to____________

Solution:

The vertical stress applied by the loading frame, through the proving ring is equal to (σ1 – σ3); this stress difference is called the deviator stress.

QUESTION: 8

When the sol is in the state of stress, it is said to be in_____________

Solution:

When the soil is in the state of stress defined by the equation σ1’= σ3’tan2 α’ + 2c’ tan α’ as principal stress relationship, it is said to be in plastic equilibrium.

QUESTION: 9

The deviator stress σd is given by__________

Solution:

The deviator stress σd, is given as the ratio of additional axial load to the area A2 at failure or during at any stage of the test.

QUESTION: 10

Which of the following is an advantage of using tri axial test?

Solution:

 In tri axial test, precise measurements of the pore pressure and volume change during the test are possible.

Related tests