Test: Design Of Highway Pavements


10 Questions MCQ Test Transportation Engineering | Test: Design Of Highway Pavements


Description
This mock test of Test: Design Of Highway Pavements for Civil Engineering (CE) helps you for every Civil Engineering (CE) entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for Civil Engineering (CE) Test: Design Of Highway Pavements (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Design Of Highway Pavements quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Civil Engineering (CE) students definitely take this Test: Design Of Highway Pavements exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Design Of Highway Pavements extra questions, long questions & short questions for Civil Engineering (CE) on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

The surface of highway pavement should be designed to allow

Solution:

The surface of highway pavement should be designed to allow no rolling resistance for safety purposes.

QUESTION: 2

The soil becomes weak in

Solution:

The soil becomes weak in rainy season due to the absorption of water in the soil.

QUESTION: 3

The pavement layer is considered superior if it distributes load like a

Solution:

The pavement layer is considered most superior if it distributes the load equally to all parts of pavement.

QUESTION: 4

Which of the following pavement has greater life?

Solution:

The cement concrete roads have a greater life than remaining all pavements which may last even up to 100 years.

QUESTION: 5

Which of the following requirement is given most importance in highway design?

Solution:

The structural design like highway speed, geometric design is given the most importance in design.

QUESTION: 6

 The surface of the pavement should be

Solution:

The surface of the pavement should be sufficient enough to resist the skid of vehicles by using friction.

QUESTION: 7

Rough and uneven roads increase

Solution:

Roughness and uneven roads will increase the cost of vehicle operation and maintenance of vehicle cost.

QUESTION: 8

The drainage layer is

Solution:

The drainage layer is the sub base layer which is used to collect the water from pavement surfaces to send to ground water.

QUESTION: 9

The maximum stress sustained by concrete pavements in kg/cm2 is

Solution:

The concrete pavements are designed to sustain a stress of 45Kg/cm2 which is the maximum limit.

QUESTION: 10

The ICPB type of pavement uses

Solution:

The ICPB uses mostly interlocking concrete paver blocks for the construction of pavements.

Related tests

  • Highway