Test: Development Of Road Construction


10 Questions MCQ Test Transportation Engineering | Test: Development Of Road Construction


Description
This mock test of Test: Development Of Road Construction for Civil Engineering (CE) helps you for every Civil Engineering (CE) entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for Civil Engineering (CE) Test: Development Of Road Construction (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Development Of Road Construction quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Civil Engineering (CE) students definitely take this Test: Development Of Road Construction exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Development Of Road Construction extra questions, long questions & short questions for Civil Engineering (CE) on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

The main features of the roman road do not include the following?

Solution:

The romans built roads by excavating till the hard strata they were much stronger than required for animal drawn carts that time.

QUESTION: 2

The tresaguet method of laying roads was developed in the year?

Solution:

The tresaguet method was developed in 1764 AD in France after the fall of Roman Empire, in later years better methods were developed.

QUESTION: 3

The method of providing a definite cross slope by varying thickness of foundations under roads was proposed by?

Solution:

Telford insisted to provide a definitely varying cross slope by varying the thickness under the foundation of stones.

QUESTION: 4

The cross slopes provided for drainage water under Macadam’s construction road is?

Solution:

The slope provided is 1 in 36, it was proposed by Macadam. He also completely changed the construction methods that were used earlier.

QUESTION: 5

 The broken stones that were used in construction of roads in macadam’s construction were?

Solution:

The bigger stones that were passing through 100mm sieve were used at the bottom and compacted and the smaller stones that were passing through 50mm were used at the top of the pavement.

QUESTION: 6

The Indian Roads Congress was formed in the year?

Solution:

The Indian Roads Congress was formed in the year 1934 after recommendation from the jayakar committee after a meeting in year 1928 and CRF was formed in 1929.

QUESTION: 7

A research organisation that was formed for the research and development organisation works related to roads was?

Solution:

 The jayakar committee recommended that a research board should be formed for all research and development works related to roads and it was formed in 1950.

QUESTION: 8

 The first 20 year development plan is also called as?

Solution:

The First 20 year development plan conference was held in Nagpur,hence it is also called as Nagpur road plan, second was held in Mumbai and third in Lucknow.

QUESTION: 9

The east west corridor of National highway connects which of the following cities?

Solution:

 The Phase II of NHDP consists of linking the east west corridor from Porbandar in Gujarat to Silichar in Assam.

QUESTION: 10

Primary system of roads consists of?

Solution:

The Primary system consists of National Highway and expressway. The secondary system consists of State highway and other Major District Roads.

Similar Content

Related tests