Test: Engineering Surveys For Highway Alignment


10 Questions MCQ Test Transportation Engineering | Test: Engineering Surveys For Highway Alignment


Description
This mock test of Test: Engineering Surveys For Highway Alignment for Civil Engineering (CE) helps you for every Civil Engineering (CE) entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for Civil Engineering (CE) Test: Engineering Surveys For Highway Alignment (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Engineering Surveys For Highway Alignment quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Civil Engineering (CE) students definitely take this Test: Engineering Surveys For Highway Alignment exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Engineering Surveys For Highway Alignment extra questions, long questions & short questions for Civil Engineering (CE) on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

The surveys of highway alignment are completed in how many stages?

Solution:

The surveys are completed in 4 stages namely map study, reconnaissance, preliminary survey and detailed survey.

QUESTION: 2

 The maps in India related to topography are prepared by

Solution:

All the maps related to topography in India are prepared by survey of India, NHAI is for highway alignment and geological survey of India for any rocks exploration, government of India is the finance aid for all.

QUESTION: 3

The survey in which details are covered roughly but not accurately is called

Solution:

The reconnaissance survey consists of studying the details in the field roughly which are not covered in the map study.

QUESTION: 4

The soil survey is conducted in which of the following survey?

Solution:

 The preliminary survey consists of collecting topographical data, soil survey and other data, in reconnaissance survey rough survey is done, map study is for plan.

QUESTION: 5

A closed loop used for survey purpose is called

Solution:

A traverse is a closed loop used for survey purpose, if it is open then it is called as open traverse.

QUESTION: 6

 Expand GPS

Solution:

GPS –Global position system is a modern technique used for survey.GIS is also used for the weather report and other applications.

QUESTION: 7

The intervals for levelling work in rolling terrain are taken as

Solution:

 In the rolling terrain the interval is considered as 50m and in hilly terrain is taken as 30m.

QUESTION: 8

The first step in preliminary survey is

Solution:

The first step in preliminary survey is to establish primary traverse followed by survey and detailed project report.

QUESTION: 9

The surface thickness of the pavement is decided based on

Solution:

 The HFL is the height till which water raised during recent floods, to avoid the flooding of roads they are always kept above HFL.

QUESTION: 10

The key map size should not exceed

Solution:

The key map shows the proposed site and important places, the key map should not exceed 22*20cm in size.