Test: Factors Affecting The Design & Performance of Flexible Pavements


10 Questions MCQ Test Transportation Engineering | Test: Factors Affecting The Design & Performance of Flexible Pavements


Description
This mock test of Test: Factors Affecting The Design & Performance of Flexible Pavements for Civil Engineering (CE) helps you for every Civil Engineering (CE) entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for Civil Engineering (CE) Test: Factors Affecting The Design & Performance of Flexible Pavements (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Factors Affecting The Design & Performance of Flexible Pavements quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Civil Engineering (CE) students definitely take this Test: Factors Affecting The Design & Performance of Flexible Pavements exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Factors Affecting The Design & Performance of Flexible Pavements extra questions, long questions & short questions for Civil Engineering (CE) on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

The number of factors considered for flexible pavement is

Solution:

The design factors that are considered are wheel load, soil, climate, pavement layer, drainage.

QUESTION: 2

The contact pressure is given by

Solution:

The contact pressure is given by P/A, where P is wheel load and A is area of contact.

QUESTION: 3

The distribution of circular load was obtained by

Solution:

 The stress distribution for the circular load was obtained by Boussinesq, in which he assumed homegenous and elastic material.

QUESTION: 4

 The last step in the design of flexible pavement is

Solution:

The last step in the design of the pavement is design of pavement thickness, after design of mix, design of sub grade, sub base and base.

QUESTION: 5

 If one or more wheels act as a single load then it is called as

Solution:

If one or more wheels act as a single load then it is called as a equivalent single wheel load.

QUESTION: 6

The pressure in pneumatic tyres should not exceed

Solution:

The maximum tyre pressure in pneumatic tyre is 9.5kg/cm2.

QUESTION: 7

The revised legal load of HCV in India in tonnes is

Solution:

The maximum legal load in India is considered after revision as 10.2 tonnes, before it was 8.17 tonnes only.

QUESTION: 8

The legal load considered in the benklemen beam method is

Solution:

The maximum legal load in benklemen beam method is considered as 8.17 tonnes or 8170 kg.

QUESTION: 9

The load dispersion is assumed at an angle of

Solution:

 The angle of the dispersion is assumed as 45° in the ESWL for the ease of construction and calculation.

QUESTION: 10

The equivalent wheel load factors are calculated by using

Solution:

The load factor follow the fourth power law for the calculation of VDF and load factor.