Test: Flexible Pavement-Components And Their Functions


10 Questions MCQ Test Transportation Engineering | Test: Flexible Pavement-Components And Their Functions


Description
This mock test of Test: Flexible Pavement-Components And Their Functions for Civil Engineering (CE) helps you for every Civil Engineering (CE) entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for Civil Engineering (CE) Test: Flexible Pavement-Components And Their Functions (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Flexible Pavement-Components And Their Functions quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Civil Engineering (CE) students definitely take this Test: Flexible Pavement-Components And Their Functions exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Flexible Pavement-Components And Their Functions extra questions, long questions & short questions for Civil Engineering (CE) on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

The most superior material is used in

Solution:

The most superior material is used in the surface layer of pavement as it is the layer which is exposed to more number of stresses.

QUESTION: 2

The soil sub grade suitable for pavement is

Solution:

The soil sub grade most suitable for pavement layer is gravel as it is very strong rock, black cotton is not suitable for pavement but suitable for crops, sand has a danger of liquefaction and red soil is not so advisable.

QUESTION: 3

The drainage layer is

Solution:

The drainage layer of the pavement is granular sub base course which collects water from pavement surfaces.

QUESTION: 4

The minimum thickness of compacted sub grade is

Solution:

The minimum thickness of sub grade required is 300mm and in highways it is 500 mm as they are provided with the maximum best facilities.

QUESTION: 5

The most common test used in evaluating soil strength is

Solution:

All the tests are performed but the most commonly used one is CBR, which is called as California bearing test, performed in India.

QUESTION: 6

The CBR standard penetration is

Solution:

The standard penetration value of the CBR value is 2.5mm, if 5 mm value is greater then the penetration test is repeated again.

QUESTION: 7

Minimum thickness of seal coat is

Solution:

The minimum thickness of the seal coat required is 20mm for bitumen pavement, seal coat is a layer above the flexible pavement surface.

QUESTION: 8

The impact value of aggregate used in pavement is

Solution:

The aggregate impact value should not be more than 30% for aggregate used in bitumen, if it is less than 30 the aggregate may be replaced.

QUESTION: 9

The abrasion value of the aggregate in pavement should be less than

Solution:

The abrasion value of aggregate should not be more than 40% for the aggregate tested by Los Angeles abrasion test, if it is more than 40, then it may be rejected.

QUESTION: 10

The specifications for highway are prepared by

Solution:

 The specifications for the highway are prepared by MORTH, which is Ministry of Road Transport and Highway.