Test: Flexible Pavement Design Method


10 Questions MCQ Test Transportation Engineering | Test: Flexible Pavement Design Method


Description
This mock test of Test: Flexible Pavement Design Method for Civil Engineering (CE) helps you for every Civil Engineering (CE) entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for Civil Engineering (CE) Test: Flexible Pavement Design Method (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Flexible Pavement Design Method quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Civil Engineering (CE) students definitely take this Test: Flexible Pavement Design Method exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Flexible Pavement Design Method extra questions, long questions & short questions for Civil Engineering (CE) on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

How many types of methods are there to design a flexible pavement

Solution:

There are three types of methods to design a flexible pavement they are empirical, semi empirical and theoretical method.

QUESTION: 2

Empirical method is dependent on strength of

Solution:

The strength of the soil sub grade is used to design the flexible pavement, because the sub base and base are more stronger than the sub grade, so design depends on sub grade only.

QUESTION: 3

 The stress strain approach is used in

Solution:

The design of pavement using stress strain approach is used in semi empirical method, which depends both on theory and graph.

QUESTION: 4

CBR is a

Solution:

CBR is a method of designing the flexible pavement by using the soil characteristics.

QUESTION: 5

The design charts are prepared based on

Solution:

 The design charts are prepared based on the past experience hence they are not reliable, as it changes according to location.

QUESTION: 6

Axle load studies are carried out on a minimum sample of

Solution:

 The minimum sample size of axle load considered in India is 20%.

QUESTION: 7

The heavy commercial vehicles are considered if their weight exceeds

Solution:

The HCV are used to study the pavement design if their weight exceeds 3 tonnes.

QUESTION: 8

 The overlay design is laid for a maximum life span of

Solution:

 The maximum life span of an overlay design is 10 years, it may be also 5 years for small roads.

QUESTION: 9

 The most commonly used overlay is

Solution:

The most commonly used overlay is flexible over flexible, rigid over flexible and rigid over rigid are also used but flexible is the most preferred and used pavement.

QUESTION: 10

The average vehicles considered for pavement studies are

Solution:

The commercial vehicles per day are considered as 150 to 1500 for pavement design studies.

Similar Content

Related tests