Test: Geometric Design Of Highways


10 Questions MCQ Test Transportation Engineering | Test: Geometric Design Of Highways


Description
This mock test of Test: Geometric Design Of Highways for Civil Engineering (CE) helps you for every Civil Engineering (CE) entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for Civil Engineering (CE) Test: Geometric Design Of Highways (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Geometric Design Of Highways quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Civil Engineering (CE) students definitely take this Test: Geometric Design Of Highways exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Geometric Design Of Highways extra questions, long questions & short questions for Civil Engineering (CE) on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

The design of horizontal and vertical alignments, super elevation, gradient is worst affected by

Solution:

All the geometric design features are worst affected by velocity of the vehicle only.

QUESTION: 2

The most raised portion of the pavement is called

Solution:

The most elevated or the highest portion of a pavement is called as a crown, whereas camber is the portion that is raised for drainage purposes.

QUESTION: 3

The extra width of pavement is provided on

Solution:

Extra width of pavement is provided on horizontal curve to avoid the skidding, if the vehicle negotiates the curve then the centrifugal force will act towards outside and there is a chance of skidding, to avoid this extra width is provided.

QUESTION: 4

Transition curve is introduced in

Solution:

A transition curve is introduced between horizontal curve and circular curve, the transition curve slowly introduces the centrifugal acceleration to avoid the danger of skidding.

QUESTION: 5

The most important factor that is required for road geometrics is

Solution:

The road user characteristics, traffic and vehicular characteristics mostly influence the road geometric design but the most important factor is speed of vehicle.

QUESTION: 6

The design speed of NH on a cross slope of up to 10% is

Solution:

The ruling speed up to a cross slope of 10% is 100kmph; it decreases with increase in increase of cross slope.

QUESTION: 7

 A part of pavement raised with respect to one side keeping the other side constant is called

Solution:

The super elevation is a portion of pavement raised on outer edge with respect to inner edge or both edges raised with respect to centre.

QUESTION: 8

 The main purpose of providing camber is

Solution:

 During rainy season the roads are usually flooded with water so to keep the pavement dry they have to be drained off so the road is provided with a camber.

QUESTION: 9

The legal axle load of the design vehicle used in India is

Solution:

The legal axle load used for design of pavements is 8.2 tonnes; usually they are expressed in MSA (million standard axles).

QUESTION: 10

In India the type of traffic assumed to design pavements is

Solution:

 In India generally there is always a mixed traffic flow except during midnight hours and early morning hours, so the designer has to assume mixed traffic flow only.

Similar Content

Related tests