Test: Highway Alignment


10 Questions MCQ Test Transportation Engineering | Test: Highway Alignment


Description
This mock test of Test: Highway Alignment for Civil Engineering (CE) helps you for every Civil Engineering (CE) entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for Civil Engineering (CE) Test: Highway Alignment (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Highway Alignment quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Civil Engineering (CE) students definitely take this Test: Highway Alignment exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Highway Alignment extra questions, long questions & short questions for Civil Engineering (CE) on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

The changes in gradient and vertical curve are covered under which type of alignment?

Solution:

The changes in gradient and vertical curve are covered under the vertical alignment, whereas the remaining three are covered under horizontal alignment.

QUESTION: 2

 The improper alignment of road will not result in

Solution:

The increase of population does not depend on the alignment of the road, whereas improper construction and maintenance lead to accidents.

QUESTION: 3

 The basic requirement of alignment should be

Solution:

The alignment of the road should be short, safe, easy and economical for users and engineers

QUESTION: 4

 The economical option during the construction of a road around a hill is

Solution:

 The most economical option is to provide a road around the hill. In this alternative approach is not advisable as it has to pass either through the hill or nearby the hill.

QUESTION: 5

Obligatory points through which the alignment should not pass are

Solution:

 The obligatory points through which alignment should not pas include religious structures and costly structures because destroying them would require a lot of compensation.

QUESTION: 6

The desire lines are prepared for the study of

Solution:

The desire lines are lines which study the traffic flow from origin and destination.

QUESTION: 7

Which of the following types of roads are most preferred for highways?

Solution:

The most preferred type of road is bituminous roads. They are cheap for initial construction when compared to other type of surfaced roads.

QUESTION: 8

 The stability of slopes is considered while designing

Solution:

The slope stability is important during design of hill roads ,because it may have a danger of landslides.

QUESTION: 9

 The coefficient of lateral friction as recommended by IRC is

Solution:

The coefficient of lateral friction recommended by IRC is 0.15 and it lies between 0.3-0.4 for longitudinal friction.

QUESTION: 10

The resisting length should be kept

Solution:

The resisting length should be kept as low as possible for gradient purposes, if it is maximum then there will be a problem with the gradient.

Similar Content

Related tests

  • Highway