Test: Highway Materials & Testing- 1


10 Questions MCQ Test Transportation Engineering | Test: Highway Materials & Testing- 1


Description
This mock test of Test: Highway Materials & Testing- 1 for Civil Engineering (CE) helps you for every Civil Engineering (CE) entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for Civil Engineering (CE) Test: Highway Materials & Testing- 1 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Highway Materials & Testing- 1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Civil Engineering (CE) students definitely take this Test: Highway Materials & Testing- 1 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Highway Materials & Testing- 1 extra questions, long questions & short questions for Civil Engineering (CE) on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

The materials not included in highway construction are __________

Solution:

Petrol is not used directly in highway construction, but by-product like bitumen is used. Stone, dust and soil may be used in subgrade and base.

QUESTION: 2

For places where there is a passage of flood water then the highway has to be built on __________

Solution:

If the HFL is more than the formation level of the road which is going to be provided, then it has to be built on embankment.

QUESTION: 3

The layer which is constructed above embankment is called __________

Solution:

The embankment is the lowest layer and it is below the sub grade, base is above sub base, sub base is above the sub grade.

QUESTION: 4

The highest CBR number is required for __________

Solution:

CBR number decreases with an increase in height, the soil requires the highest CBR and the pavement requires the lowest CBR.

QUESTION: 5

What is the most common waste material used in construction?

Solution:

Fly ash is an industrial waste obtained from the thermal plants, it has been mandatory to use the fly ash in bricks.

QUESTION: 6

Bitumen is a by-product of __________

Solution:

Bitumen is obtained by burning the petroleum at high temperatures, it is mostly used in the construction of flexible pavements.

QUESTION: 7

Tar is a by-product of __________

Solution:

 

It is a natural substance, oozing out of the ground in places like the La Brea tar pits. Usually it is made by heating coal inside a chemical apparatus. Most tar is produced from coal as a byproduct of coke production, but it can also be produced from petroleum, peat or wood.

QUESTION: 8

In the initial stage of construction which type of pavement is cheap?

Solution:

Flexible pavements are easy to construct and have cheaper cost than C. C pavements and also they are easily accessible to the users.

QUESTION: 9

What type of pavement can aggregate with an aggregate impact value of 26% not be used in?

Solution:

For the bituminous concrete surface course, the impact value should not exceed 24%, so the sample in the question cannot be used. For cement concrete base course, it must not exceed 45%, bitumen bound macadam base course 35% and for water bound macadam base course 40%.

QUESTION: 10

In a length gauge used for determination of elongation index, what is the length of gauge size for sieve sets 25 mm and 20 mm?

Solution:

The length of gauge size is obtained by multiplying the average of sieve sets with 1.8. So, for particles passing 25 mm sieve and retained on 20 mm sieve, the length of the gauge size would be

Similar Content

Related tests