Test: Highway Planning In India


10 Questions MCQ Test Transportation Engineering | Test: Highway Planning In India


Description
This mock test of Test: Highway Planning In India for Civil Engineering (CE) helps you for every Civil Engineering (CE) entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for Civil Engineering (CE) Test: Highway Planning In India (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Highway Planning In India quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Civil Engineering (CE) students definitely take this Test: Highway Planning In India exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Highway Planning In India extra questions, long questions & short questions for Civil Engineering (CE) on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

As per the Nagpur plan the un-surfaced roads were meant for

Solution:

The Nagpur plan classified the roads into two categories, category one was meant for national highway, state highway and major district road. The un-surfaced roads were meant for other district roads and village roads.

QUESTION: 2

The total length of the first category roads was calculated by adding up the sum of

Solution:

The category one type of roads consisted of national highway, state highway and major district roads. The length was calculated by adding all the three types of roads.

QUESTION: 3

What was the development allowance assumed in the Nagpur plan?

Solution:

 The development allowance was assumed as 15% and in this plan the length of the railway track also was deducted, this was not like the previous 20 year plan.

QUESTION: 4

 During the development of the roads maximum priority is given to which type of road?

Solution:

The maximum priority during construction of any road is given to national highway as they connect across length and breadth of the entire country.

QUESTION: 5

The total length of highways in 2001 in km was

Solution:

The total length of NH achieved in 2001 was 5700km against a planned length of 66000km.

QUESTION: 6

The total area of a state is 2500km .calculate the length of MDR

Solution:

Length of MDR=Area of the state/12.5=2500/12.5=200km.

QUESTION: 7

The tertiary road system consists of

Solution:

As per the 2nd 20 year road development plan the primary system consist of national highway and state highway. The secondary system consists of state highway .the tertiary system consists of other district road and village road.

QUESTION: 8

The ‘rural road development plan: Vision 2025’ aims to provide basic access to villages in how many phases?

Solution:

The Vision: 2025 aims at providing accessible facilities to villages in 3 phases by giving priority to the population in the village.

QUESTION: 9

 Expressways should be constructed along

Solution:

Expressways should be constructed along major traffic corridors for convenience of passengers to travel safely and comfortably.

QUESTION: 10

The maximum number of cities and towns are connected by which type of highway

Solution:

The national highway connects most of the cities and towns in the country.
State highway connects in the state, village road in villages and other roads connect the remote areas.

Related tests

  • Highway