Test: Rigid Pavement Design Methods


10 Questions MCQ Test Transportation Engineering | Test: Rigid Pavement Design Methods


Description
This mock test of Test: Rigid Pavement Design Methods for Civil Engineering (CE) helps you for every Civil Engineering (CE) entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for Civil Engineering (CE) Test: Rigid Pavement Design Methods (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Rigid Pavement Design Methods quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Civil Engineering (CE) students definitely take this Test: Rigid Pavement Design Methods exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Rigid Pavement Design Methods extra questions, long questions & short questions for Civil Engineering (CE) on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Based on topography and climate of the location which factor is estimated?

Solution:

The thickness is the most important factor that is designed as per requirement, pavement quality and pavement method are indirectly dependent on pavement design.

QUESTION: 2

The warping stress is dependent on

Solution:

The warping stress is due to the variation in the temperature of the pavement depends on length and width.

QUESTION: 3

The first thickness assumed in pavement is called

Solution:

The first thickness is assumed as a trail thickness, it may be later revised after design.

QUESTION: 4

The factor of safety is the stress caused at

Solution:

The stress caused is measured at the mid day due to wheel load and temperature stress.

QUESTION: 5

The minimum factor of safety for rigid pavement is

Solution:

The minimum factor of safety is 1.1 and if it doesn’t satisfy then the pavement thickness is revised.

QUESTION: 6

 The Westergaard equation was modified by

Solution:

 The Westergaard analysis gave low stress results so it was modified by Teller and Sutherland at edge.

QUESTION: 7

 If the flexural strength of a pavement is 45 and it’s stress is 40 then factor of safety is

Solution:

The ratio of the flexural strength to total flexural stress is called as factor of safety.

QUESTION: 8

The pavement thickness is usually assumed in rigid pavement as

Solution:

The trail thickness usually assumed in rigid pavement is 25 cm , if it doesn’t satisfy then the pavement thickness is revised.

QUESTION: 9

The temperature differential in coastal regions in India for a thickness of 25 cm is

Solution:

The temperature differential in coastal regions in India is assumed as 16.2 degrees centigrade as recommended by IRC.

QUESTION: 10

The minimum quality of thickness in the low volume roads is

Solution:

The minimum grade required is M 40 but for low volume roads M 30 roads can be used.

Similar Content

Related tests