Test: Rigid Pavements-Components And Their Functions


10 Questions MCQ Test Transportation Engineering | Test: Rigid Pavements-Components And Their Functions


Description
This mock test of Test: Rigid Pavements-Components And Their Functions for Civil Engineering (CE) helps you for every Civil Engineering (CE) entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for Civil Engineering (CE) Test: Rigid Pavements-Components And Their Functions (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Rigid Pavements-Components And Their Functions quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Civil Engineering (CE) students definitely take this Test: Rigid Pavements-Components And Their Functions exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Rigid Pavements-Components And Their Functions extra questions, long questions & short questions for Civil Engineering (CE) on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

The PQC denotes

Solution:

The PQC denotes the pavement quality concrete which is used in rigid pavement.

QUESTION: 2

The layer not required in cement road is

Solution:

 The base course may be required but in cement road it is not mandatory, it is better if it is provided.

QUESTION: 3

The cement slab is provided with

Solution:

 A cement slab is provided with both the longitudinal and transverse joints in both the direction as a slab is not laid at a stretch, it may be useful for identification.

QUESTION: 4

The soil sub grade design is done by

Solution:

The most commonly used test is plate bearing test which was developed by Westergard.

QUESTION: 5

Failure in rigid pavement occurs due to

Solution:

The greater compaction effort does not lead to any loss but if the compaction is less then there may be a failure.

QUESTION: 6

The size of particles preferred in GSB layer of pavement is

Solution:

The size of aggregate used in pavement GSB layer should be 0.075mm and have 5% fines.

QUESTION: 7

The failure in GSB layer of rigid pavement is

Solution:

The most commonly found failure in the GSB layer is pumping and blowing, these failure mainly take place due to the water.

QUESTION: 8

The drainage layer of pavement can

Solution:

The pavement thickness is constant and does not depend on granular sub base layer and if maintained properly it can increase the life span.

QUESTION: 9

The base course uses

Solution:

The most commonly used concrete for base is high quality concrete of lean concrete.

QUESTION: 10

The spacing between construction joints in rigid pavement is

Solution:

The spacing between construction joints in rigid pavement is formed for expansion and contraction of pavement which is 5.0 m.