Test: Band Brakes & Disk Brakes


10 Questions MCQ Test Machine Design | Test: Band Brakes & Disk Brakes


Description
This mock test of Test: Band Brakes & Disk Brakes for Mechanical Engineering helps you for every Mechanical Engineering entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for Mechanical Engineering Test: Band Brakes & Disk Brakes (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Band Brakes & Disk Brakes quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Mechanical Engineering students definitely take this Test: Band Brakes & Disk Brakes exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Band Brakes & Disk Brakes extra questions, long questions & short questions for Mechanical Engineering on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

 In both simple band brake and differential band brake, at least one end of the band passes through fulcrum.

Solution:

Explanation: In differential, neither end of the brake passes through fulcrum.

QUESTION: 2

Is it possible to prevent back rotation of drum?

Solution:

Explanation: Back stop brake can be used to prevent rotation of drum.

QUESTION: 3

A self-locking differential brake and back stop brakes is same thing.

Solution:

Explanation: Back stop brake is other name of self locking differential brake.

QUESTION: 4

Band brake has complex construction with large number of parts.

Solution:

Explanation: Band brake has simple construction with small number of parts.

QUESTION: 5

Band brakes require _____ maintenance.

Solution:

Explanation: There is relatively less maintenance required as there are small number of parts and hence chances of brake going out of order is less.

QUESTION: 6

The wear of band brake is even.

Solution:

Explanation: There is uneven wear from one side to other side of the friction lining.

QUESTION: 7

Calculate the braking torque if tension in the two sides is 3500N and 1980N with radius of drum being 160mm.

Solution:

Explanation: Braking torque=(3500-1980)x160/1000.

QUESTION: 8

 In drum brakes, as the temperature increases coefficient of friction ______

Solution:

Explanation: Coeffecient of friction varies inversely with the temperature.

QUESTION: 9

 Loss of torque transmitting capacity at high temperatures is called

Solution:

Explanation: Terminology.

QUESTION: 10

Disk brakes largely suffer from the problem of self-locking.

Solution:

Explanation: There is no problem of self-locking in disk brakes.

Related tests