Test: Bolts Of Uniform Strength & Locking Devices


10 Questions MCQ Test Machine Design | Test: Bolts Of Uniform Strength & Locking Devices


Description
This mock test of Test: Bolts Of Uniform Strength & Locking Devices for Mechanical Engineering helps you for every Mechanical Engineering entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for Mechanical Engineering Test: Bolts Of Uniform Strength & Locking Devices (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Bolts Of Uniform Strength & Locking Devices quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Mechanical Engineering students definitely take this Test: Bolts Of Uniform Strength & Locking Devices exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Bolts Of Uniform Strength & Locking Devices extra questions, long questions & short questions for Mechanical Engineering on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Resilience is defined as the property of material to absorb energy when deformed _________ and to release this energy when unloaded.

Solution:

Explanation: It is the definition of resilience.

QUESTION: 2

The shock absorbing capacity of bolt can be increased by making the shank diameter ________ the root diameter.

Solution:

Explanation: If shank diameter is equal to the thread diameter than, the shank is subjected to higher stress and thus absorbs a great portion of strain energy and relieves the thread portion of high stress.

QUESTION: 3

The shock absorbing capacity of bolts can be increased by

Solution:

Explanation: Shock absorbing capacity can be increased by decreasing the shank diameter or increasing the length of shank.

QUESTION: 4

If the length of the shank is doubled, then strain energy absorbed by shank

Solution:

Explanation: Strain energy absorbed by shank is linearly proportional to its length.

QUESTION: 5

Which of the following help in accomplishing the locking?

Solution:

Explanation: All the methods can be employed to lock the screw.

QUESTION: 6

Crests and roots of the threads may lead to leakage in fluid tight threads if flattened or rounded to a circular arc.

Solution:

Explanation: As there is engagement in the threads, chances of leakage are reduced.

QUESTION: 7

The static load carrying capacity of fine threads is greater than that of coarse threads.

Solution:

Explanation: Coarse threads have a higher load carrying capacity.

QUESTION: 8

Coarse threads have helix angle _____ fine threads.

Solution:

Explanation: Finer threads have lower helix angle.

QUESTION: 9

 Which threads have greater resistance to unscrewing?

Solution:

Explanation: Fine threads have greater resistance to unscrewing as a result of lower helix angle.

QUESTION: 10

Which type of threads is recommended for fluctuating loads?

Solution:

Explanation: Fine threads have lesser helix angle and hence greater resistance for unscrewing and thus are recommended for fluctuating loads.

Related tests