Test: Ceramics & Plastics


10 Questions MCQ Test Machine Design | Test: Ceramics & Plastics


Description
This mock test of Test: Ceramics & Plastics for Mechanical Engineering helps you for every Mechanical Engineering entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for Mechanical Engineering Test: Ceramics & Plastics (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Ceramics & Plastics quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Mechanical Engineering students definitely take this Test: Ceramics & Plastics exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Ceramics & Plastics extra questions, long questions & short questions for Mechanical Engineering on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Ceramics consist of

Solution:

Explanation: Ceramics consists of ionic and covalent bonds only.There is no hydrogen compound so no case of H boding.

QUESTION: 2

 All ceramics contain clay.

Solution:

Explanation: No this may sound convincing but all ceramics don’t contain clay.

QUESTION: 3

The densities of ceramics are low.

Solution:

Explanation: In ceramics, different oxides and carbides are not compactly bonded.

QUESTION: 4

 There are small voids in ceramics structure.

Solution:

Explanation: Compounds are less compactly bonded and hence voids are formed.

QUESTION: 5

Which of the following properties are true for ceramics.

Solution:

Explanation: Properties of ceramics.

QUESTION: 6

Paraffin wax is represented by

Solution:

Explanation: Paraffin wax in a semi solid stage is represented by C18H38.

QUESTION: 7

A thermoplastic material has a linear polymer chain while a thermosetting plastic has a crosslinked polymer chain.

Solution:

Explanation: Given statement is true thats why thermoplastic can be remoulded while thermosettings can’t be.

QUESTION: 8

Which of the following is a thermosetting polymer?

Solution:

Explanation: a), b) and c) consist of linear structures while polyester consists of cross linked and hence is a thermosetting polymer.

QUESTION: 9

Teflon has very high coefficient of resistance.

Solution:

Explanation: Teflon is very smooth and has coefficient of friction as low as 0.04.

QUESTION: 10

Viscoelastic materials at low temperatures show no change in its strain with change in stress.

Solution:

Explanation: Viscoelastic materials follow Hooke’s law at intermediate temperatures.