Test: Compound Cylinder & Gaskets


10 Questions MCQ Test Machine Design | Test: Compound Cylinder & Gaskets


Description
This mock test of Test: Compound Cylinder & Gaskets for Mechanical Engineering helps you for every Mechanical Engineering entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for Mechanical Engineering Test: Compound Cylinder & Gaskets (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Compound Cylinder & Gaskets quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Mechanical Engineering students definitely take this Test: Compound Cylinder & Gaskets exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Compound Cylinder & Gaskets extra questions, long questions & short questions for Mechanical Engineering on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

 Autofrettage is beneficial for the high pressure cylinder.

Solution:

Explanation: It increases pressure capacity of the cylinder and reduces compressive stresses.

QUESTION: 2

 Autogreggate is a process of ___ stressing the cylinder.

Solution:

Explanation: It is a pre stressing phenomenon to improve pressure capacity.

QUESTION: 3

Can we pre-stress the cylinder by subjecting cylindrical portion near inner diameter in plastic range and outer diameter is still in the elastic range.

Solution:

Explanation: On releasing the pressure, outer portion contracts exerting pressure on the inner portion which has undergone permanent deformation. This induces residual compressive stresses at the inner surface.

QUESTION: 4

A compound cylinder consists of

Solution:

Explanation: Inner diameter of jacket increase and outer diameter of cylinder decreases when the jacket is heated.

QUESTION: 5

A high pressure cylinder consists of a steel tube with inner and outer diameters 30 and 60mm respectively. It is jacketed by an outer steel tube, having an outer diameter of 90mm. Maximum principal stress induced is 80N/mm². Calculate the shrinkage pressure.

Solution:

Explanation: σ=P[D₃²+D₂²]/[D₃²-D₂²] where D₂=40mm and D₃=60mm.

QUESTION: 6

 A high pressure cylinder consists of a steel tube with inner and outer diameters 30 and 60mm respectively. It is jacketed by an outer steel tube, having an outer diameter of 90mm. Maximum principal stress induced is 80N/mm². Calculate the interference [E=210kN/mm²].

Solution:

Explanation: Δ=PD₂[2D₂²(D₃²-D₁²)] / Ex[(D₃²-D₂²)(D₂²-D₁²)].

QUESTION: 7

A high pressure cylinder consists of a steel tube with inner and outer diameters 30 and 60mm respectively. It is jacketed by an outer steel tube, having an outer diameter of 90mm. Maximum principal stress induced is 80N/mm². Calculate the radial stresses due to shrink shift in jacket.

Solution:

Explanation: σ(r)=-PD₂²[D₃²/4r² – 1]/ [D₃²-D₂²].

QUESTION: 8

A high pressure cylinder consists of a steel tube with inner and outer diameters 30 and 60mm respectively. It is jacketed by an outer steel tube, having an outer diameter of 90mm. Maximum principal stress induced is 80N/mm². Calculate the tangential stresses due to shrink shift in jacket.

Solution:

Explanation: σ(t)=+PD₂²[D₃²/4r² – 1]/ [D₃²-D₂²].

QUESTION: 9

 A high pressure cylinder consists of a steel tube with inner and outer diameters 30 and 60mm respectively. It is jacketed by an outer steel tube, having an outer diameter of 90mm. Maximum principal stress induced is 80N/mm². Calculate the radial stress due to shrink shift in inner tube.

Solution:

Explanation: σ(r)= σ(r)=-PD₂²[1-D₁²/4r² ]/ [D₂²-D₁²].

QUESTION: 10

A high pressure cylinder consists of a steel tube with inner and outer diameters 30 and 60mm respectively. It is jacketed by an outer steel tube, having an outer diameter of 90mm. Maximum principal stress induced is 80N/mm². Calculate the tangential stress due to shrink shift in inner tube.

Solution:

Explanation: σ(r)= σ(r)=-PD₂²[1+D₁²/4r² ]/ [D₂²-D₁²].

Related tests