Test: Concentric & Spiral Springs


15 Questions MCQ Test Machine Design | Test: Concentric & Spiral Springs


Description
This mock test of Test: Concentric & Spiral Springs for Mechanical Engineering helps you for every Mechanical Engineering entrance exam. This contains 15 Multiple Choice Questions for Mechanical Engineering Test: Concentric & Spiral Springs (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Concentric & Spiral Springs quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Mechanical Engineering students definitely take this Test: Concentric & Spiral Springs exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Concentric & Spiral Springs extra questions, long questions & short questions for Mechanical Engineering on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

In concentric springs, vibrations called surge are amplified.

Solution:

Explantion: Surge are eliminated.

QUESTION: 2

 Can concentric springs be used to obtain a force which is not proportional to its deflection?

Solution:

Explanation: Two sprigs having different free length can be meshed to obtain such a result.

QUESTION: 3

The load shared by each spring is inversely proportional to the cross section of wire.

Solution:

Explanation: It is directly proportional to the cross section of wire.

QUESTION: 4

 A concentric spring consists of 2 sprigs of diameter 10mm and 4mm. The net force acting on the composite spring is 5000N. Find the force acting on each of the two springs.

Solution:

Explanation: P₁/P₂=d₁²/d₂² and P₁+P₂=5000.

QUESTION: 5

If the spring have same solid length and number of coils in the two springs are 8 and 10, then find the diameter of the spring with 8 coils. It is given diameter of spring with 10 coils is 12mm.

Solution:

Explanation: N₁d₁=N₂d₂.

QUESTION: 6

Two spring having stiffness constants of 22N/mm and 25N/mm are connected in parallel. They are to be replaced by a single spring to have same effect. The stiffness of that spring will be?

Solution:

Explanation: k=22+25.

QUESTION: 7

What will happen if stresses induced due to surge in the spring exceeds the endurance limit stress of the spring.

Solution:

Explanation: If endurance limit is passed, fatigue failure will follow.

QUESTION: 8

Surge is caused by resonance effect in the spring.

Solution:

Explanation: When the natural frequency of vibrations of the spring coincides with frequency of external periodic force, resonance occurs.

QUESTION: 9

Surge is a desirable effect in the sprigs.

Solution:

Explanation: Surge means vibratory motion which isn’t welcomed anywhere in the machinery.

QUESTION: 10

For a helical torsion sprig, the stress concentration factor at inner fibre is? Give spring index=5.

Solution:

Explanation: K=4C²-C-1/4C(C-1).

QUESTION: 11

 For a helical torsion sprig, the stress concentration factor at outer fibre is? Give spring index=5. 

Solution:

Explanation: K=4C²+C-1/4C(C+1).

QUESTION: 12

Spiral spring is quite rigid.

Solution:

Explanation: Spiral spring is made of very thin wire which imparts great flexibility.

QUESTION: 13

The strip of spiral spring is never subjected to pure bending moment.

Solution:

Explanation: The strip of spiral spring is subjected to pure bending moment.

QUESTION: 14

Calculate the bending stress induced in the strip of the helical spring. The spring is subjected to a moment of 1250N-mm with breadth and thickens of the strip being 11mm and 1.5mmm respectively.

Solution:

Explanation: σ=12M/bt².

QUESTION: 15

Angle of rotation o arbour with respect to drum is given by?

Solution:

Explanation: θ=ML/EI where I=btᵌ/12.

Similar Content

Related tests