Test: Cotter Joint


10 Questions MCQ Test Machine Design | Test: Cotter Joint


Description
This mock test of Test: Cotter Joint for Mechanical Engineering helps you for every Mechanical Engineering entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for Mechanical Engineering Test: Cotter Joint (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Cotter Joint quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Mechanical Engineering students definitely take this Test: Cotter Joint exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Cotter Joint extra questions, long questions & short questions for Mechanical Engineering on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Cotter joint is used when the members are subjected to which type of stresses?

Solution:

Explanation: Cotter joint is used when axial forces are applied.

QUESTION: 2

The principle of wedge action is used in cotter joint.

Solution:

Explanation: Wedge action imparts tightening to the cotter joint.

QUESTION: 3

Can the cotter joint be used to connect slide spindle and fork of valve mechanism?

Solution:

Explanation: As long as axial forces act, cotter joint can be employed.

QUESTION: 4

Which of the following is not a part of cotter joint?

Solution:

Explanation: There is no point of mentioning collar alone in a cotter joint. It has to be a spigot collar or socket collar.

QUESTION: 5

Cold riveting holds the connected parts better than hot riveting.

Solution:

Explanation: The compression of connected parts in hot riveting causes friction, which resist sliding of one part with respect to other. This force is greater in hot riveting.

QUESTION: 6

In cold riveting like hot riveting shank is subjected to majorly tensile stress.

Solution:

Explanation: In cold riveting there is no reduction in length and hence no tensile stress. Shear stress dominates.

QUESTION: 7

Determine the width of the cotter used in cotter joint connecting two rods subjected to axial load of 50kN and permissible shear stress in cotter is 50N/(mm² ). Given thickness of cotter=10mm

Solution:

Explanation: Cotter is subjected to double shear hence width=P/(2*τ*t).

QUESTION: 8

If joint is to fail by crushing of socket collar then estimate the diameter of socket collar. Given Permissible compressive stress= 126.67 N/mm².; Spigot dia=65mm; thickness 0f collar=15mm

Solution:

Explanation: Compressive stress= P/ [(socket dia-spigot dia)*thickness].

QUESTION: 9

 Cotter joint can be used to connect two rods for torque transmission purpose.

Solution:

Explanation: Cotter Joint is never used to connect two rods for torque transmission purpose.

QUESTION: 10

Thickness of plate is required more in welding than in riveting.

Solution:

Explanation: In riveting, cross section is weakened due to the holes and to compensate this, thicker plates are required in riveting. 

Related tests