Test: Design Considerations


10 Questions MCQ Test Machine Design | Test: Design Considerations


Description
This mock test of Test: Design Considerations for Mechanical Engineering helps you for every Mechanical Engineering entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for Mechanical Engineering Test: Design Considerations (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Design Considerations quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Mechanical Engineering students definitely take this Test: Design Considerations exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Design Considerations extra questions, long questions & short questions for Mechanical Engineering on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

 Stressed parts are always kept in tension.

Solution:

Explanation: Cast iron has more compressive strength.

QUESTION: 2

Shot blasting process improves the endurance limit of the component.

Solution:

Explanation: Shot blasting employs throwing wheel which imparts strength to the material.

QUESTION: 3

 Which process allows controlling grain structure of the product?

Solution:

Explanation: In casting metal is in fluid state and hence impossible to control the grain structure.

QUESTION: 4

While designing a forging, the profile is selected such that the fibrous lines are parallel to the tensile forces and perpendicular to shear forces.

Solution:

Explanation: Tensile load is applied parallel to the grain structures.

QUESTION: 5

Cast surfaces have good finishing.

Solution:

Explanation: Cavity is surrounded by sand and hence not good finish is obtained.

QUESTION: 6

In forging, metal is in which of the following stage?

Solution:

Explanation: Forging is the working of metal in plastic range.

QUESTION: 7

Forged components can be held between close limits.

Solution:

Explanation: There is no shrinkage problems and hence less tolerances.

QUESTION: 8

Among casting, forging and forging which has the slowest rate of production?

Solution:

Explanation: Machining each part is very time consuming.

QUESTION: 9

In manual assembly, cost of screw is higher than the cost of driving a screw.

Solution:

Explanation: Generally manufacturing screw is cheaper than driving it.

QUESTION: 10

Maximum carbon content in welding is usually limited to

Solution:

Explanation: With increase of carbon, welding becomes difficult as weld becomes susceptible to cracks.