Test: Design Of IC Engine Components


10 Questions MCQ Test Machine Design | Test: Design Of IC Engine Components


Description
This mock test of Test: Design Of IC Engine Components for Mechanical Engineering helps you for every Mechanical Engineering entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for Mechanical Engineering Test: Design Of IC Engine Components (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Design Of IC Engine Components quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Mechanical Engineering students definitely take this Test: Design Of IC Engine Components exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Design Of IC Engine Components extra questions, long questions & short questions for Mechanical Engineering on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Compression Ratio in diesel engine is lesser than that in Spark Ignition engine.

Solution:

Explanation: In diesel engine, there is no spark to ignite, charge is compressed to greater extent to support self-ignition.

QUESTION: 2

Petrol engine are more economical than diesel engine.

Solution:

Explanation: Diesel engine have better thermal efficiency and hence are more economical.

QUESTION: 3

There are ____ types of liners.

Solution:

Explanation: Dry liners and wet liners.

QUESTION: 4

 If no re boring allowance is to be given, then thickness of cylinder wall is max pressure is 3.5N/mm², bore diameter=200mm and permissible tensile stress is 40N/mm².

Solution:

Explanation: t=pD/2σ=8.75mm.

QUESTION: 5

 If diameter of cylinder of bore is 120mm, then thickness of the cylinder will be

Solution:

Explanation: t=0.045D + 1.6.

QUESTION: 6

If diameter of cylinder bore is 120mm, then thickness of dry liner will be

Solution:

Explanation: t= 0.03D to 0.035D.

QUESTION: 7

 If diameter of cylinder bore is 120mm, then thickness of water jacket wall will be

Solution:

Explanation: p=t/3 to 3t/4, where t= thickness of cylinder wall=7mm.

QUESTION: 8

If diameter of cylinder bore is 120mm, then thickness of water cylinder flange will be

Solution:

Explanation: q=1.2t to 1.4t.

QUESTION: 9

If nominal diameter of bolt used is 20mm, then find the radial distance between outer diameter of flange and pitch circle diameter of studs.

Solution:

Explanation: r=d+6 to 1.5d i.e. 26mm to 30mm.

QUESTION: 10

The circumferential hoop stress and longitudinal stress are both shear stress.

Solution:

Explanation: They both are tensile stress.