Test: Heat Treatment & Case Hardening Of Steels


10 Questions MCQ Test Machine Design | Test: Heat Treatment & Case Hardening Of Steels


Description
This mock test of Test: Heat Treatment & Case Hardening Of Steels for Mechanical Engineering helps you for every Mechanical Engineering entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for Mechanical Engineering Test: Heat Treatment & Case Hardening Of Steels (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Heat Treatment & Case Hardening Of Steels quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Mechanical Engineering students definitely take this Test: Heat Treatment & Case Hardening Of Steels exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Heat Treatment & Case Hardening Of Steels extra questions, long questions & short questions for Mechanical Engineering on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Cast steel components do not exhibit the effect of directionality on mechanical properties.

Solution:

Explanation: In casting process, there is no control over the fibre structure, thus non directional characteristics for cast steel components.

QUESTION: 2

During solidification, cast steel shrinks to quite a great extent

Solution:

Explanation: Excessive contractions observed in cast steel.

QUESTION: 3

Relative density of aluminium is roughly _______ of steel

Solution:

Explanation: Aluminium alloy=2.7 Steel=7.9.

QUESTION: 4

Which of the following statement is true

Solution:

Explanation: Standard set for nomenclature.

QUESTION: 5

Which of the following are true for aluminium

Solution:

Explanation: All are properties of aluminium.

QUESTION: 6

Is it possible to completely relieve the residual stresses in a cast steel product?

Solution:

Explanation: Solidification results in great amount of residual stresses.

QUESTION: 7

 Poor fluidity and contraction are compulsory to be taken into consideration while designing a cast steel product.

Solution:

Explanation: Contraction affects to quite a extent in cast steel.

QUESTION: 8

 In alloy 4450, 2nd digit represents?

Solution:

Explanation: Second digit is used to represent major alloying element.

QUESTION: 9

In alloy 4450, 4 represents?

Solution:

Explanation: In alloy nomenclature,1=Al;2=Cu;3=Mn;4=Si;5=Mg.

QUESTION: 10

An aluminium alloy casting with 9.8% Cu, 1.0% Fe and 0.25% Mg

Solution:

Related tests