Test: Hydrodynamics Bearing


9 Questions MCQ Test Machine Design | Test: Hydrodynamics Bearing


Description
This mock test of Test: Hydrodynamics Bearing for Mechanical Engineering helps you for every Mechanical Engineering entrance exam. This contains 9 Multiple Choice Questions for Mechanical Engineering Test: Hydrodynamics Bearing (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Hydrodynamics Bearing quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Mechanical Engineering students definitely take this Test: Hydrodynamics Bearing exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Hydrodynamics Bearing extra questions, long questions & short questions for Mechanical Engineering on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

The bearing characteristic number shown in the graph is directly proportional to the unit bearing pressure.

Solution:

Explanation: BCN=µN/P.

QUESTION: 2

 In the graph shown, which regions points the partial metal to metal contact.

Solution:

Explanatiion: BC is the condition of thin film and hence surfaces are not completely separated.

QUESTION: 3

Hydrodynamic lubrication takes place in region?

Solution:

Explanation: In CD thick film of lubrication has developed.

QUESTION: 4

Coefficient of friction is minimum at

Solution:

Explanation: It is minimum at the transition zone.

QUESTION: 5

 Bearing modulus is the bearing characteristic number at

Solution:

Explanation: BCN modulus is the the BCN number corresponding to the minimum coefficient of friction.

QUESTION: 6

 If viscosity of the lubricant is very low than BCN will lie in the region

Solution:

Explanation: Due to low viscosity, lubricant will not separate the two surfaces resulting in partial contact.

QUESTION: 7

The fundamental equation for viscous flow is given by ∆pbhᵌ/6µl where symbols have their usual meanings.

Solution:

Explanation: It is givenby ∆pbhᵌ/12µl.

QUESTION: 8

A single transverse weld is preferred over double transverse fillet weld.

Solution:

Explanation: A single transverse weld is not preferred because the edge of the plate which is not welded can warp out of shape.

QUESTION: 9

Transverse fillet weld can be designed using the same equations as of parallel fillet weld.

Solution:

Explanation: Vice versa is true as strength of transverse fillet weld is greater than that of parallel fillet weld.

Similar Content

Related tests