Test: Keys


10 Questions MCQ Test Machine Design | Test: Keys


Description
This mock test of Test: Keys for Mechanical Engineering helps you for every Mechanical Engineering entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for Mechanical Engineering Test: Keys (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Keys quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Mechanical Engineering students definitely take this Test: Keys exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Keys extra questions, long questions & short questions for Mechanical Engineering on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

 A force 2P is acting on the double transverse fillet weld. Leg of weld is h and length l. Determine the shear stress in a plane inclined at θ with horizontal.

Solution:

Explanation: F=PSinθ and width=h/(Sinθ+Cosθ).

QUESTION: 2

Maximum shear stress in transverse fillet weld of leg h and length l is

Solution:

Explanation: τ= PSinθ(Sinθ+Cosθ)/hl, by maximising it θ=67.5’ and hence find corresponding τ.

QUESTION: 3

A sunk key fits in the keyway of the _____ only.

Solution:

Explanation: Sunk key fits halfway in the hub and halfway in the shaft.

QUESTION: 4

Hollow saddle key is superior to flat saddle key as far as power transmitting capability is concerned.

Solution:

Explanation: The resistance to slip in case of flat key is more.

QUESTION: 5

 Saddle key is more suitable than sunk key for heavy duty applications.

Solution:

Explanation: In sunk key, relative motion is also prevented by shear resistance of sunk key and hence sunk key is recommended.

QUESTION: 6

The main advantage of sunk key is that it is a _____ drive.

Solution:

Explanation: Sunk key is a positive drive and no slip occurs.

QUESTION: 7

Woodruff key permits _____ movement b/w shaft and the hub.

Solution:

Explanation: Woodruff key is a sunk key and doesn’t permit axial moment.

QUESTION: 8

Determine the length of kennedy key required to transmit 1200N-m and allowable shear in the key is 40N/mm². The diameter of shaft and width of key can be taken as 40mm and 10mm respectively.

Solution:

Explanation: l=M/[dbτ√2].

QUESTION: 9

 Splines are keys.

Solution:

Explanation: Splines are keys made with shafts.

QUESTION: 10

Involute splines have stub teeth with a pressure angle of ___

Solution:

Explannation: Pressure angle is 30’ and not 60’.

Related tests