Test: Knuckle Joint


9 Questions MCQ Test Machine Design | Test: Knuckle Joint


Description
This mock test of Test: Knuckle Joint for Mechanical Engineering helps you for every Mechanical Engineering entrance exam. This contains 9 Multiple Choice Questions for Mechanical Engineering Test: Knuckle Joint (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Knuckle Joint quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Mechanical Engineering students definitely take this Test: Knuckle Joint exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Knuckle Joint extra questions, long questions & short questions for Mechanical Engineering on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Knuckle Joint can’t be used to connect two intersecting rods.

Solution:

Explanation: Knuckle Joint is used to connect two rods whose axes coincide or intersect and lie in a same plane.

QUESTION: 2

A knuckle joint is unsuitable for two rotating shafts, which transmit torque

Solution:

Explanation: Knuckle joint can’t be used for torque transmission.

QUESTION: 3

A maximum of how many roads may be connected using a knuckle joint?

Solution:

Explanation: In rare explanation, two rods with forks and one rod with eye is connected.

QUESTION: 4

A knuckle joint is also called socket pin joint.

Solution:

Explanation: A knuckle joint is also called a Forked Pin Joint.

QUESTION: 5

Which of the following are important parts of knuckle joint?

Solution:

Explanation: All the mentioned parts are important components of knuckle joint.

QUESTION: 6

Calculate the diameter of pin from shear consideration with maximum shear stress allowed is 40NN/mm² and an axial tensile force of 50kN is acting on the rod.

Solution:

Explanation: As the pin is subjected to double shear diameter (D) = √(2P/π x τ) = 38.80mm.

QUESTION: 7

 If knuckle joint is to fail by crushing failure of pin in fork, then determine the diameter of knuckle pin when 50kN axial tensile force act on rods. Given: Max allowable compressive stress=25N/mm², thickness of each eye of fork=25mm.

Solution:

Explanation: d=P/2aσ = 40mm.

QUESTION: 8

If any cross section is subjected to direct tensile stress and bending stress, then find the dimension of cross section. Given length & breadth are t and 2t respectively. F=25kN acts on the top fibre of the cross section, M=F x t . Also maximum allowable tensile stress =100N/mm².

Solution:

Explanation: σ= [P/A] + [My/I], where y=t & I=t(2t)ᴲ/12.

QUESTION: 9

A knuckle joint can be used in valve mechanism of a reciprocating engine.

Solution:

Explanation: Knuckle joint can be used till the rods coincide or intersect in a plane.

Similar Content

Related tests