Test: Longitudinal Butt & Circumferential Lap Joints


10 Questions MCQ Test Machine Design | Test: Longitudinal Butt & Circumferential Lap Joints


Description
This mock test of Test: Longitudinal Butt & Circumferential Lap Joints for Mechanical Engineering helps you for every Mechanical Engineering entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for Mechanical Engineering Test: Longitudinal Butt & Circumferential Lap Joints (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Longitudinal Butt & Circumferential Lap Joints quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Mechanical Engineering students definitely take this Test: Longitudinal Butt & Circumferential Lap Joints exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Longitudinal Butt & Circumferential Lap Joints extra questions, long questions & short questions for Mechanical Engineering on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

 Corrosion allowance is the metal removed to reduce the thickness required to withstand internal pressure.

Solution:

Explanation: corrosion allowance is the extra metal added to increase the thickness.

QUESTION: 2

The rivets in outer row of longitudinal boiler shell butt joint are subjected to double shear.

Solution:

Explanation: Rivets in middle and inner row are subjected to double shear and in outer row are subjected to single shear.

QUESTION: 3

 Calculate the thickness of the strap required in longitudinal butt joint if pitch of the rivets is 150mm and diameter of rivets 30mm. Also thickness of plate is 20mm.

Solution:

Explanation: t=0.625t[p-d/p-2d].

QUESTION: 4

 A cylindrical pressure vessel with a 2m wide inside diameter is subjected to internal steam pressure of 1.5Mpa. Calculate the thickness of the plate required if corrosion allowance is considered as 2mm. The permissible value of tensile stress is 80N/mm².

Solution:

Explanation: t=PD/2σ + CA or t=1.5×2000/2×80 + 2.

QUESTION: 5

If number of rivets subjected to single shear per pitch length is 2 and those subjected to double shear per pitch length are 3, then find the shear resistance of rivets is diameter of rivets is 20mm and permissible shear 60N/mm².

Solution:

Explanation: P=Axτxn₁+2xAxn₂xτ.

QUESTION: 6

Longitudinal and circumferential both types of joints try to make a ring from the steel plate.

Solution:

Explanation: Longitudinal joint makes a ring from the steel plate while circumferential connects one ring to the other.

QUESTION: 7

Number of rivets in the circumferential joint can be found by which formula? Symbols have their usual meanings.

Solution:

Explanation: nx[πd²τ/4]=[πD²/4]xP.

QUESTION: 8

The efficiency of circumferential joint is 62%. Calculate the pitch of circumferential joint if diameter of rivets is 25mm.

Solution:

Explanation: 0.62=p-25/p.

QUESTION: 9

Calculate the efficiency of the circumferential joint if pitch of rivets is 60mm and diameter of rivets is 22mm.

Solution:

Explanation: Effeciency=p-d/p.

QUESTION: 10

 Unwin’s formula is used to find _____ of rivets.

Solution:

Explanation: d=6√t is unwin’s formula.

Related tests