Test: Modes Of Failure & Stresses


10 Questions MCQ Test Machine Design | Test: Modes Of Failure & Stresses


Description
This mock test of Test: Modes Of Failure & Stresses for Mechanical Engineering helps you for every Mechanical Engineering entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for Mechanical Engineering Test: Modes Of Failure & Stresses (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Modes Of Failure & Stresses quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Mechanical Engineering students definitely take this Test: Modes Of Failure & Stresses exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Modes Of Failure & Stresses extra questions, long questions & short questions for Mechanical Engineering on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

 A mechanical component may fail as a result of which of the following

Solution:

Explanation: Failing simply means unable to perform its function satisfactorily.

QUESTION: 2

Type of load affects factor of safety.

Solution:

Explanation: Dynamic load has higher factor of safety as compared to static loading.

QUESTION: 3

For cast iron components, which of the following strength are considered to be the failure criterion?

Solution:

Explanation: Ultimate tensile strength is the highest stress a component can undergo before failingand hence is used as a criterion.

QUESTION: 4

 For components made of ductile materials like steel, subjected to static loading which of the following strength is used as a failure of criterion?

Solution:

Explanation: In elastic material there is considerable plastic deformation at yielding point.

QUESTION: 5

Pitting occurs on _____ of the component. 

Solution:

Explanation: Pitting is a process in which small holes occur on a surface of component.

QUESTION: 6

 Buckling is elastic instability which leads to sudden large lateral deflection.

Solution:

Explanation: Definition of buckling.

QUESTION: 7

The critical buckling load depends upon which of the following parameters?

Solution:

Explanation: It depends on moment of inertia(which further depends on radius of gyration), elasticity and yield strength.

QUESTION: 8

If there are residual stresses in the material, than lower factor of safety is used.

Solution:

Explanation: Residual stress increases the chance of failure.

QUESTION: 9

Which of the following relationship is true? (p=Poisson’s ratio)

Solution:

Explanation: Formula.

QUESTION: 10

According to principal stress theory, which option represents the correct relation between yield strength in shear (YSS) and the yield strength in tension (YST)?

Solution:

Explanation: Shear diagonal is at 45’ and by equation of shear stress theory, the required relation is obtained.

Similar Content

Related tests