Test: Multi Leaf Spring


10 Questions MCQ Test Machine Design | Test: Multi Leaf Spring


Description
This mock test of Test: Multi Leaf Spring for Mechanical Engineering helps you for every Mechanical Engineering entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for Mechanical Engineering Test: Multi Leaf Spring (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Multi Leaf Spring quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Mechanical Engineering students definitely take this Test: Multi Leaf Spring exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Multi Leaf Spring extra questions, long questions & short questions for Mechanical Engineering on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Bending stress in graduated length leaves are more than that in full length leaves.

Solution:

Explanation: Bending stress in full length leaves is around 50% higher than graduated length leaves.

QUESTION: 2

Nip is the initial gap between extra full length leaf and the graduated length leaf before the assembly.

Solution:

Explanation: Nipping is done to balance the bending stress in the full length leaf and graduated length leaf.

QUESTION: 3

Nipping is defined as leaving the gap between full length leaf and graduated length leaf.

Solution:

Explanation: Nipping is pre stressing achieved by a difference in radii of curvature.

QUESTION: 4

A leaf spring consists of 3 extra full length leaves and 14 graduated length leaves. The maximum force that can act on the spring is 70kN and the distance between eyes of the spring is 1.2m. Width and thickness of the leaves are 100mm and 12mm respectively. If modulus of elasticity is 207000N/mm², calculate the initial nip.

Solution:

Explanation: C=2PLᵌ/Enbtᵌ where L=1.2/2, n=3+14,P=70/2.

QUESTION: 5

A leaf spring consists of 3 extra full length leaves and 14 graduated length leaves. The maximum force that can act on the spring is 70kN and the distance between eyes of the spring is 1.2m. Width and thickness of the leaves are 100mm and 12mm respectively. Calculate the initial pre load required to close the nip.

Solution:

Explanation: P=2x3x14x35000/17(3×3+2×14).

QUESTION: 6

Belleville spring can be used in clutch application.

Solution:

Explanation: When h/t=2.1, the Belleville spring can be used in clutches.

QUESTION: 7

Belleville spring can only produce linear load deflection characteristics.

Solution:

Explanation: Beliville spring can provide any linear or non-linear load deflection characteristics.

QUESTION: 8

When two Belleville sprigs are arranged in series, half deflection is obtained for same force.

Solution:

Explanation: Double deflection is obtained.

QUESTION: 9

When two Belleville springs are in parallel, half force is obtained for a given deflection.

Solution:

Explanation: Double force is obtained.

QUESTION: 10

 Propagation of fatigue failure is always due to compressive stresses.

Solution:

Explanation: Propagation is always due to tensile stresses.

Similar Content

  • Leaf

Related tests