Test: Static & Dynamic Load Carrying Capacity


15 Questions MCQ Test Machine Design | Test: Static & Dynamic Load Carrying Capacity


Description
This mock test of Test: Static & Dynamic Load Carrying Capacity for Mechanical Engineering helps you for every Mechanical Engineering entrance exam. This contains 15 Multiple Choice Questions for Mechanical Engineering Test: Static & Dynamic Load Carrying Capacity (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Static & Dynamic Load Carrying Capacity quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Mechanical Engineering students definitely take this Test: Static & Dynamic Load Carrying Capacity exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Static & Dynamic Load Carrying Capacity extra questions, long questions & short questions for Mechanical Engineering on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Static load is defined as the load acting on the bearing when shaft is _____

Solution:

Explanation: As name suggests, static load means load during stationary position of the shaft.

QUESTION: 2

 A total permanent deformation of 0.0001 of the ball diameter is taken for considering static load capacity of the shaft.

Solution:

Explanation: Permissible magnitude of deformation is set as per the experimental data.

QUESTION: 3

 Stribeck equation gives dynamic load capacity of the bearing.

Solution:

Explanation: It gives static load capacity of the bearing.

QUESTION: 4

 Which of the following is expression for stribeck equation?(Number of balls=z)?

Solution:

Explanation: C=(1/5)zP and P=kd².

QUESTION: 5

The life of an individual ball bearing is the time period for which it works without any signs of failures.

Solution:

Explanation: It is measured by number of revolutions and not by time.

QUESTION: 6

For majority of bearings, actual life is considerably greater than rated life.

Solution:

Explanation: Stastically it has been proved that life which 50% of a group of bearings will exceed is approximately five times rating of rated life.

QUESTION: 7

The dynamic load carrying capacity of a bearing is defined as the radial load in radial bearings that can be carried for a minimum life of 1000 revolutions.

Solution:

Explanation: It is for 1 million revolutions.

QUESTION: 8

 In the expression of dynamic load capacity P=XVF(r) + YF(a), V stands for ?

Solution:

Explanation: It represent race rotation factor which depends upon whether inner race is rotating or outer race.

QUESTION: 9

Calculate the bearing life if expected life for 90% bearings is 9000h and shaft is rotating at 1500rpm.

Solution:

Explanation: L=60x1500x9000/10⁶ million rev.

QUESTION: 10

The bearing is subjected to a radial load of 4000N. Expected life for 90% bearings is 9000h and shaft is rotating at 1500rpm. Calculate the dynamic load capacity.

Solution:

Explanation: C=4000x(810)⅓.

QUESTION: 11

A rolling contact bearing is specified as X307. Calculate the bearing diameter.

Solution:

Explanation: Diameter=5 times the last two digits.

QUESTION: 12

A rolling contact bearing is specified as X307. Determine the series.

Solution:

Explanation: 1- Extra light series,2-Light series,3-Medium series,4-heavy series.

QUESTION: 13

 Needles bearing consist of rollers of small diameter and very small length.

Solution:

Explanation: Also called as quill bearings, they consist of small diameter and comparatively longer b=rollers.

QUESTION: 14

Extreme pressure causes ______ wear in the bearing parts.

Solution:

Explanation: Extreme pressure elements in EP additives are added in lubricating oils.

QUESTION: 15

Scoring is a ________ phenomenon.

Solution:

Explanation: Alternative welding and shearing takes place.