Test: Stress Concentration And Its Factors


9 Questions MCQ Test Machine Design | Test: Stress Concentration And Its Factors


Description
This mock test of Test: Stress Concentration And Its Factors for Mechanical Engineering helps you for every Mechanical Engineering entrance exam. This contains 9 Multiple Choice Questions for Mechanical Engineering Test: Stress Concentration And Its Factors (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Stress Concentration And Its Factors quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Mechanical Engineering students definitely take this Test: Stress Concentration And Its Factors exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Stress Concentration And Its Factors extra questions, long questions & short questions for Mechanical Engineering on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Stress concentration is defined as the localization of high stresses due to irregularities present in the component and no changes of the cross section.

Solution:

Explanation: The given statement is true apart from the fact that there is no change in the cross section.

QUESTION: 2

Stress Concentration Factor is the ratio of nominal stress obtained by elementary equations for minimum cross-section and highest value of actual stress near discontinuity.

Solution:

Explanation: The stress concentration factor is just the reciprocal of that cited in the question.

QUESTION: 3

 If a flat plate with a circular hole is subjected to tensile force, then its theoretical stress concentration factor is?

Solution:

For any ellipse, K=1+2 x (semi major axis/semi minor axis).

QUESTION: 4

For an elliptical hole on a flat plate, if width of the hole in direction of the load decrease, Stress Concentration Factor will______

Solution:

Explanation: K=1+2 x (semi major axis/semi minor axis. Hence K is inversely proportional to the semi minor axis.

QUESTION: 5

In which of the following case stress concentration factor is ignored?

Solution:

In ductile materials under static load, there is plastic deformation near yielding point and hence redistribution of stresses take place. The plastic deformation is restricted to a smaller area and hence no perceptible damage take place.

QUESTION: 6

 Is it logical to use fluid analogy to understand the phenomenon of stress concentration?

Solution:

Explanation: There is a similarity between velocity distribution in fluid flow in a channel and the stress distribution in an axially loaded plate. The equations for flow potential and in fluid mechanics and stress potential in solid mechanics are same.

QUESTION: 7

Use of multiple notches in a V shaped flat plate will

Solution:

 Explanation: The sharp bending of a force flow line is reduced due to multiple notches.

QUESTION: 8

Which of the following reduces the stress concentration?

Solution:

Explanation: All the mentioned options reduce the sharp bending of a force flow line.

QUESTION: 9

A flat plate 30mm wide and “t”mm wide is subjected to a tensile force of 5kN. The plate has a circular hole of diameter 15mm with the centre coinciding with the diagonal intersection point of the rectangle. If stress concentration factor=2.16, find the thickness of the plate if maximum allowable tensile stress is 80N/mm².

Solution:

Similar Content

Related tests