Test: Welded Joints Subjected To Bending Moments


10 Questions MCQ Test Machine Design | Test: Welded Joints Subjected To Bending Moments


Description
This mock test of Test: Welded Joints Subjected To Bending Moments for Mechanical Engineering helps you for every Mechanical Engineering entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for Mechanical Engineering Test: Welded Joints Subjected To Bending Moments (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Welded Joints Subjected To Bending Moments quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Mechanical Engineering students definitely take this Test: Welded Joints Subjected To Bending Moments exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Welded Joints Subjected To Bending Moments extra questions, long questions & short questions for Mechanical Engineering on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

The following bracket is welded to the vertical column. The joint undergoes torsional stresses.

Solution:

Explanation: This joint undergoes bending stresses but not torsional stresses.

QUESTION: 2

 A bracket is shown welded to a vertical column by means of two fillet welds. The bending stress induced in the welds can be given by

Solution:

Explanation: Formula.

QUESTION: 3

Calculate the moment of inertia about the axis parallel to welds and shift it to CG by considering thickness of welds t.

Solution:

Explanation: I=[50tᵌ/12 + (50t)x50² ] x 2, ignoring tᵌ term.

QUESTION: 4

Find the bending stress in the top weld is if thickness of weld is t. Given P=15kN and e=120mm.

Solution:

Explanation: σ=My/I or M=15000×120, y=50 and I=250000t.

QUESTION: 5

Find the thickness of the weld is if allowable shear stress in the welds is 70N/mm². Given P=15kN and e=120mm.

Solution:

Explanation: σ=My/I or M=15000×120, y=50 and I=250000t,τ₁=15000/100t or 150/t. Τ=√(σ/2)²+τ₁² or 234.3/t =70 or t=3.35mm and leg=3.35/0.707.

QUESTION: 6

The bracket welded to the vertical plate by means of two fillet welds. Calculate the bending stress in the welds if P=40kN, leg=4mm and e=400mm.

Solution:

Explanation: σ=My/I where y=250mm,I=2xtx500ᵌ/12 where t=4/.707.

QUESTION: 7

The bracket welded to the vertical plate by means of two fillet welds. Calculate size of the welds if P=40kN, leg=4mm and e=400mm. Maximum permissible value of shear stress in the weld is 70N/mm².

Solution:

Explanation: σ=My/I where y=250mm,I=2xtx500ᵌ/12 and τ₁=P/2xtx500.τ=√σ²+τ₁² or 104/t=70 and h=t/0.707.

QUESTION: 8

While calculating bending stress in the following welded joints which of the welds moment of inertia can be neglected?

Solution:

Explanation: Moment of inertia of 1 & 3 can be neglected about their axes but while shifting it to CG, the term Al² cannot be neglected.

QUESTION: 9

If a circular shaft is welded to the plate by means of circumferential fillet, then the shaft is subjected to torsional moment M. If throat of weld is t, then torsional shear stress is given by

Solution:

Explanation: Stress=Mr/J, here J=2πtrᵌ[I(xx)+I(yy)].

QUESTION: 10

 Magnetic crack detection method in the welds is destructible examination.

Solution:

Examination: Magnetic crack detector passes magnetic waves through the sample and thus flux leakage is observed.