Test: Welded Joints


10 Questions MCQ Test Machine Design | Test: Welded Joints


Description
This mock test of Test: Welded Joints for Mechanical Engineering helps you for every Mechanical Engineering entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for Mechanical Engineering Test: Welded Joints (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Welded Joints quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Mechanical Engineering students definitely take this Test: Welded Joints exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Welded Joints extra questions, long questions & short questions for Mechanical Engineering on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

All welding processes require pressure along with heat.

Solution:

Explanation: Welding processes involving only heat and no pressure are called the fusion welding processes.

QUESTION: 2

The capacity of welded structures to damp vibrations is quite good.

Solution:

Explanation: Capacity of welded joints to damp vibrations is poor.

QUESTION: 3

Themit consists of a finely divided mixture of iron oxide and copper.

Solution:

Explanation: Thermite is a mixture of iron oxide and copper.

QUESTION: 4

Rails in the field are generally welded by using

Solution:

Explanation: Wherever it is uneconomical to carry welding equipments, thermit welding is used.

QUESTION: 5

In gas welding which of the following is generally used?

Solution:

Explanation: Intense heat is released I a controlled way and at a moderate temperature.

QUESTION: 6

Among gas and electric arc welding, which has the higher rate of heating?

Solution:

Explanation: Gas welding has a gas temperature of about 3200’C while arc temperature is about 40000’C.

QUESTION: 7

Forge welding involves heating of parts to elastic stage and joint is prepared by impact force.

Solution:

Explanation: Heating is done up to plastic stage.

QUESTION: 8

 Filler material is used in electric resistance welding.

Solution:

Explanation: No filler material is used. Only the heat released from resistance of metallic parts to current is used for melting the adjoining parts.

QUESTION: 9

Which type of welding is generally used in automobile sector?

Solution:

Explanation: Electric resistance welding can be easily automated and hence is used in automobile sector.

QUESTION: 10

Hard peening is

Solution:

Explanation: Hammering is doe to relieve stresses and inducing compressive stresses to improve the fatigue strength of the joint.

Related tests