Test: Composite Bodies


14 Questions MCQ Test Engineering Mechanics - Notes, Videos, MCQs & PPTs | Test: Composite Bodies


Description
This mock test of Test: Composite Bodies for Mechanical Engineering helps you for every Mechanical Engineering entrance exam. This contains 14 Multiple Choice Questions for Mechanical Engineering Test: Composite Bodies (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Composite Bodies quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Mechanical Engineering students definitely take this Test: Composite Bodies exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Composite Bodies extra questions, long questions & short questions for Mechanical Engineering on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

A ______________ body consists of a series of connected “simpler” shaped bodies.

Solution:

A composite body consists of a series of connected simpler shaped bodies. That is the body is having two material as it’s constitutes. The main thing is that the single material is having the properties of two different materials.

QUESTION: 2

Composite materials are of no use for the chemical engineers.

Solution:

The composite materials are of much importance to the chemical engineer. This means that the composite materials are variedly used in the chemical industries. It can be used in the bridges made for the pipelines, etc.

QUESTION: 3

The composite materials are lighter than their constituent material.

Solution:

Yes the composite materials are lighter than the constituent material. This means that the density of the former is lighter than the latter. Thus imparting many qualities to the materials. Thus the material can be used variedly.

QUESTION: 4

Composite materials can be of __________ shapes.

Solution:

The composite materials can be of any shape. This means that the shape of the material can be varied. Thus any shape can be imparted to the composite materials and then be used in the industries variedly.

QUESTION: 5

Two of the things of the composite materials are to be known so that their properties can be varied. Which of the following is one of them?

Solution:

The centre of the gravity’s location and the weight of the composite body is needed to be known. This means that if both of the quantities of the composite body is known then the properties of the body can be altered. Thus both are very important things to be known about the composite bodies.

QUESTION: 6

The centre of mass for the composite body is the ratio of ________ to _________

Solution:

The product of the centroid of the section to its mass to the total mass of the body is the centre of mass. Thus the answer. The ratio is generally used to locate the coordinate of the centroid or the centre of mass.

QUESTION: 7

The total of all the masses of small particles adds up to give the total body mass of the composite body. This mass lies along with gravity gives a force vector which is being passed by ________

Solution:

The total body mass along with the product of gravity always passes through the centre of gravity. All the forces are parallel is the right answer. Thus the total sum of all these small weights add up to the total weight of the body. Which passes through the centre of gravity.

QUESTION: 8

One of the use of the centre of mass or centroid of the composite bodies is as in the simplification of the loading system the net force acts at the ___________ of the loading body.

Solution:

In the simplification of the loading system the net force acts at the centroid of the composite body. That is if the loading system is in the form of the triangle then at the distance 2 by 3 of the base the net force of the loading will act. And the load will be half the area of the loading.

QUESTION: 9

If any external force also is applied on the distributed loading on the composite body then?

Solution:

The external forces are treated differently. They are not added by the force of the distributed loading. That is the force not only acts at the centroid always. It can be shifted also. Depending on the external forces. Thus the use of centroid or centre of mass.

QUESTION: 10

Two of the things of the composite materials are to be known so that their properties can be varied. Which of the following is one of them?

Solution:

The centre of the gravity’s location and the weight of the composite body is needed to be known. This means that if both of the quantities of the composite body is known then the properties of the body can be altered. Thus both are very important things to be known about the composite bodies.

QUESTION: 11

A composite body is consisted of __________ number of particles.

Solution:

The various bodies are composed of infinite number of particles. They are very small in size. They can’t be seen by our naked eyes. Thus the number of particles is not thousands nor hundreds. But it is uncountable.

QUESTION: 12

We use sometimes the measures to know the direction of moment. It is done by right handed coordinate system. Which is right about it for the composite bodies (consider the mentioned axis to be positive)?

Solution:

As right handed coordinate system means that you are curling your fingers from positive x-axis towards y-axis and the thumb which is projected is pointed to the positive z-axis. Thus visualizing the same and knowing the basic members of axis will not create much problem.

QUESTION: 13

What is not the condition for the equilibrium in three dimensional system of axis for the composite bodies?

Solution:

For the equilibrium in the three dimensional system of axis we have all the conditions true as, ∑Fx=0, ∑Fy=0 and ∑Fz=0. Also we have the summation of the forces equal to zero. Which is not a non-zero value.

QUESTION: 14

Determine the x coordinate of centroid of the shape shown.

Solution:

The weight of the body is the sum of the all the small weights that are been applied by all the particles. The smaller the particle the smaller the weight it applies. Thus the total weight of the body is the summation of all the infinite number of small weights applied to the body.

Related tests