Test: Conservative Forces


15 Questions MCQ Test Engineering Mechanics - Notes, Videos, MCQs & PPTs | Test: Conservative Forces


Description
This mock test of Test: Conservative Forces for Mechanical Engineering helps you for every Mechanical Engineering entrance exam. This contains 15 Multiple Choice Questions for Mechanical Engineering Test: Conservative Forces (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Conservative Forces quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Mechanical Engineering students definitely take this Test: Conservative Forces exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Conservative Forces extra questions, long questions & short questions for Mechanical Engineering on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

If a block moves from a height h above the ground then the work done is given by_______

Solution:

The potential energy is converted into the work done. Thus is the block moves from the height h to the ground, the work done is given by

.

Negative because the work done is in the opposite direction of the motion of the body.

QUESTION: 2

If any external conservative force also is applied on the distributed loading then?

Solution:

The external forces are treated differently. They are not added by the force of the distributed loading. That is the force not only acts at the centroid always. It can be shifted also. Depending on the external forces. Thus the use of centroid or centre of mass.

QUESTION: 3

Find the tension in the cable AC.

Solution:

First represent the forces in their vector form. Then equate the net sum of the forces in the x, y and z directions to be zero. You will get FB = FC and 2(.848) = 40N. This gives the answer as 23.6N.

QUESTION: 4

 What is the sum of squares of the cosine angles made by the conservative force vector with the coordinate axis?

Solution:

The sum of the squares of the cosines of the vector will give you the squares of the components in the numerator, and the vector’s magnitude’s square in the denominator. But the numerator sum is equal to the vector’s magnitude’s square. Thus, the answer = 1.

QUESTION: 5

____________ is the phenomena that resist the movement of the two surfaces in contact. This phenomena is also having its scope in the work and the conservative nature of the force.

Solution:

The friction is the phenomena that defines that there is a resistance which is present there between the two surfaces. The two surfaces are in contact and the friction applies at that surface only, resisting the motion of the surface.

QUESTION: 6

In the explanation of the theory of friction over which conservative forces were acted upon, the block used have an assumption. That is the upper portion of the block is considered to be rigid.

Solution:

The block used to explain the theory of friction is placed on a deformable surface. As we know that the theory of friction says that when there is no lubricating fluid present between the surfaces in contact, the dry friction occurs. Thus to show the same, experiments are done over a non-rigid/deformable surface which is having a rigid shape.

QUESTION: 7

Work done by a spring to a body from moving it from x1 to x2 distance is given by _________

Solution:

The potential energy is converted into the work done. Thus is the block moves from the distance x2 to x1, the work done is given by

. Negative because the work done is in the opposite direction of the motion of the body.

QUESTION: 8

Which statement is right for conservative force vector F = Ai + Bj + Ck?

Solution:

As given the vector is F = Ai + Bj + Ck, this implies that the x ,y and z-axis components of this vector is A, B and C respectively. But, in rectangular components representation of any vector, the vector is written as F = Fx + Fy + Fz.

QUESTION: 9

For equilibrium the net moment acting on the body by various conservative forces is zero.

Solution:

The equilibrium is only attained if the net moment on the body tends to be equal to zero. Thus the moments caused by different forces cancels out. If this happens there is no motion of the body along any direction and hence the body is said to be in equilibrium. The body here is a rigid body.

QUESTION: 10

Determine the horizontal components of the reaction on the beam caused by the pin at Q. The force 60N is multiplied by 10 and then is applied.

Solution:

The summation of the forces needs to be zero. So does the summation of the moments need to zero. But talking about the angles, they not needed to zero. But the forces which are acting at particular angles, must needed to.

QUESTION: 11

The conservative frictional force always acts ____________ to the surface of the application of the friction.

Solution:

The friction is the phenomena that defines that there is a resistance which is present there between the two surfaces. This friction is applied tangentially to the surfaces in contact. Thus the main thing is that the forces on both of the surfaces act tangential to each other.

QUESTION: 12

What does the Newton’s third law states for the conservative forces?

Solution:

The requirement of the third law is important in the equilibrium of the body. Specially the rigid bodies. The rigid body particles are in the equilibrium and are thus facing the forces and to be in the equilibrium they also react and apply the opposite force and thus the third law of newton.It is same for all the methods.

QUESTION: 13

We use sometimes the measures to know the direction of moment in the calculations of the moments caused by the conservative forces. Which one is right about it(consider the mentioned axis to be positive)?

Solution:

As right handed coordinate system means that you are curling your fingers from positive x-axis towards y-axis and the thumb which is projected is pointed to the positive z-axis. Thus visualizing the same and knowing the basic members of axis will not create much problem.

QUESTION: 14

For the conditions of the equilibrium of the body, i.e. the rigid body only the external conservative forces defines the equilibrium. Because the internal conservative forces cancels out so not to be considered.

Solution:

The application of the internal forces does affect the conditions of the equilibrium of the body. Not only the external but the internal forces that are developed by the sake of external forces does develop a tending effect on the equilibrium of the body. Thus the internal forces doesn’t cancels out.

QUESTION: 15

Which statement is correct about the vector F in the showing the conservative nature of the forces?

Solution:

As we know the α, β and γ are the angles made by the x, y and z-axis respectively. Thus, is the magnitude of the vector is F, the F= Fcos β + Fcos α + Fcosγ. Which means the force is the resultant of all its axis’ components.

Related tests