Test: Constraints And Statical Determinacy


15 Questions MCQ Test Engineering Mechanics - Notes, Videos, MCQs & PPTs | Test: Constraints And Statical Determinacy


Description
This mock test of Test: Constraints And Statical Determinacy for Mechanical Engineering helps you for every Mechanical Engineering entrance exam. This contains 15 Multiple Choice Questions for Mechanical Engineering Test: Constraints And Statical Determinacy (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Constraints And Statical Determinacy quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Mechanical Engineering students definitely take this Test: Constraints And Statical Determinacy exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Constraints And Statical Determinacy extra questions, long questions & short questions for Mechanical Engineering on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

To satisfy the conditions of the equilibrium, the must not only be having a net force zero, but also be properly held or constrained on its supports.

Solution:

To satisfy the conditions of the equilibrium, the must not only be having a net force zero, but also be properly held or constrained on its supports. The more the stable are the supports the more the stable is the equilibrium, that is the more easily is the equilibrium is achived.

QUESTION: 2

A homogeneous plate is shown has a mass of 100kg and is subjected to a force and a system of couple along its edge. If it is supported by a horizontal plane and a roller at R a ball and socket joint at P and a cord at Q, determine the vertical reaction at the support P.

Solution:

As the vertical force means that the force is going from the outer to the inner section of the plate and the horizontal force means that the force is travelling along the plane of the surface. Thus by applying the conditions for the equilibrium we get the above answer.

QUESTION: 3

What is redundant support?

Solution:

The supports if are more than the supports required to hold the structure are termed as the reductant supports. It becomes statically indeterminate. This not only creates a problem in achieving the equilibrium but also affects the calculation of the equilibrium.

QUESTION: 4

A homogeneous plate is shown has a mass of 100kg and is subjected to a force and a system of couple along its edge. If it is supported by a horizontal plane and a roller at R a ball and socket joint at P and a cord at Q, determine the horizontal reaction at the support P.

Solution:

As the vertical force means that the force is going from the outer to the inner section of the plate and the horizontal force means that the force is travelling along the plane of the surface. Thus by applying the conditions for the equilibrium we get the above answer.

QUESTION: 5

Statically indeterminacy means?

Solution:

Statically indeterminacy is the condition when less equations are available for equilibrium than the unknown loadings. This not only creates a problem in achieving the equilibrium but also affects the calculation of the equilibrium. Thus this is the stuff which one needs to prevent from happening.

QUESTION: 6

A homogeneous plate is shown has a mass of 100kg and is subjected to a force and a system of couple along its edge. If it is supported by a horizontal plane and a roller at R a ball and socket joint at P and a cord at Q, determine the horizontal reaction at the support R.

Solution:

 As the vertical force means that the force is going from the outer to the inner section of the plate and the horizontal force means that the force is travelling along the plane of the surface. Thus by applying the conditions for the equilibrium we get the above answer.

QUESTION: 7

The additional equations invented in the statically indeterminacy condition is solved by __________

Solution:

The additional equations invented in the statically indeterminacy condition is solved by deformation conditions at the point of supports. This are the conditions which are based on the physical and the chemical properties of the body. A different study for this is done in mechanics of material.

QUESTION: 8

The generation of equal equations available for equilibrium as the unknown loadings always guarantees the stability of the body.

Solution:

The generation of equal equations available for equilibrium as the unknown loadings doesn’t always guarantees the stability of the body. It is defined on the basis of the supports that are their supporting the body. Or it also depends on the types of the forces that are acting, i.e. the three or two force system.

QUESTION: 9

In 3D the body will be improperly constrained if the axis is intersected by the reaction forces.

Solution:

In 3D the body will be improperly constrained if the axis is intersected by the reaction forces. This is because there will be small moments which will occur in the real situations. But they will not be matched in the calculations done for determining the equilibrium. Thus the statement is right.

QUESTION: 10

The improper constraining leading to instability occurs when ___________________

Solution:

If the forces are parallel (the reactive forces) then this creates an instability. That is this is also a type of improper constraining which is resulting in instability of the structure. Thus reactive forces are parallel are resulting in the instability of the body.

QUESTION: 11

A homogeneous plate is shown has a mass of 100kg and is subjected to a force and a system of couple along its edge. If it is supported by a horizontal plane and a roller at R a ball and socket joint at P and a cord at Q, determine the sum of all the vertical forces at the supports.

Solution:

As the vertical force means that the force is going from the outer to the inner section of the plate and the horizontal force means that the force is travelling along the plane of the surface. Thus by applying the conditions for the equilibrium we get the above answer.

QUESTION: 12

A homogeneous plate is shown has a mass of 100kg and is subjected to a force and a system of couple along its edge. If it is supported by a horizontal plane and a roller at R a ball and socket joint at P and a cord at Q, determine the vertical reaction at the support Q.

Solution:

As the vertical force means that the force is going from the outer to the inner section of the plate and the horizontal force means that the force is travelling along the plane of the surface. Thus by applying the conditions for the equilibrium we get the above answer.

QUESTION: 13

What is partially constrained?

Solution:

The situation may arise when there will be more equations available for equilibrium than the reactive forces. This condition is known as partially constrained. This is also one of the factor which is giving instability to the structure.

QUESTION: 14

If all the reactive forces are intersecting at the common point or pass through a common axis when _____________

Solution:

If all the reactive forces are intersecting at the common point or pass through a common axis then the body is said to be improperly constrained. Whether it may be the reactive forces being parallel. Or be it the forces meeting at a common point. The body is said to be improperly constrained.

QUESTION: 15

A homogeneous plate is shown has a mass of 100kg and is subjected to a force and a system of couple along its edge. If it is supported by a horizontal plane and a roller at R a ball and socket joint at P and a cord at Q, determine the vertical reaction at the support R.

Solution:

As the vertical force means that the force is going from the outer to the inner section of the plate and the horizontal force means that the force is travelling along the plane of the surface. Thus by applying the conditions for the equilibrium we get the above answer.

Related tests