Laxmikanth Test: Making of the Constitution- 3


15 Questions MCQ Test Indian Polity for UPSC CSE | Laxmikanth Test: Making of the Constitution- 3


Description
This mock test of Laxmikanth Test: Making of the Constitution- 3 for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 15 Multiple Choice Questions for UPSC Laxmikanth Test: Making of the Constitution- 3 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Laxmikanth Test: Making of the Constitution- 3 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Laxmikanth Test: Making of the Constitution- 3 exercise for a better result in the exam. You can find other Laxmikanth Test: Making of the Constitution- 3 extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Consider the following statements:
I. The Interim Government of India formed the Constituent Assembly in 1946.
II. The Muslim League did not participate in the formation of the Interim Government.
III. In 1946, only 296 seats in the Constituent Assembly were open for indirect elections.
Choose the right answer:

Solution:

It was the Constituent Assembly that formed the Interim Government after elections on 2 September 1946. The Muslim League did participate in the Interim government formation even though it refused to cooperate in its functioning. There were 292 seats from the British provinces and 4 from the Chief Commissioner provinces, making a total of 296 seats own for direct elections. The remaining 93 seats were to be nominated from the Princely States.

QUESTION: 2

Consider the following statements:
1. It was M. N Roy who first proposed the idea of forming a Constituent Assembly through universal adult suffrage.
2. The demand was accepted by the British for the first time in the Cripps’ Mission.
Choose the correct answer:

Solution:

An idea for a Constituent Assembly was proposed in 1934 by M. N. Roy, a pioneer of the Communist movement in India and an advocate of radical democracy.

QUESTION: 3

Consider the following table and find the wrong matches:

Solution:

The Credential Committee was headed by Alladi Krishnaswamy Aiyer and the House Committee was chaired by Pattabhi Sitaramayya.

QUESTION: 4

Arrange the following events in their correct chronological order:
1. Ratification of India’s membership of the Commonwealth
2. Adoption of National Flag
3. Adoption of National Anthem

Select the correct answer using the codes given below:

Solution:

Other important dates with respect to the Assembly:

  • Ratified India’s membership of the Commonwealth in May 1949
  • Adopted National Flag of India on July 22, 1947
  • Adopted National Anthem on January 24, 1950
  • Elected Dr Rajendra Prasad as the first President of India on January 24, 1950
QUESTION: 5

Consider the following provisions of the Constitution of India:
1. Citizenship
2. Electoral Process in India
3. Fundamental Duties
4. Fundamental Rights
5. Formation of States and Union Territories
Which of the above provisions came into existence on November 26, 1949?

Solution:

Provisions of the Constitution on citizenship, elections, provisional parliament, temporary and transitional provisions, and short title contained in Articles 5, 6, 7, 8, 9, 60, 324, 366, 367, 379, 380, 388, 391, 392 and 393 came into force on November 26, 1949. The remaining provisions came into force on January 26, 1950.

QUESTION: 6

Consider the following statements:
1. There were 13 major committees that were formed to draft the Constitution.
2. N. Madhav Rau was a member of the Drafting Committee.
3. Sarojini Naidu was the only woman to head a Committee.
Select the correct answer:

Solution:

There were 8 major committees. There was no woman who headed any of the committees.

QUESTION: 7

Consider the following statements:
1. With the adoption of the Constitution in 26 November 1949, the Government of India Act, 1935 ceased to exist.
2. The Constitution as of 26 November 1949 contained only 9 Schedules.
Choose the incorrect statement(s):

Solution:

Correct Answer :- c

Explanation : a) On 26 November 1949, the Constituent Assembly of India adopted the Constitution of India, and it came into effect on 26 January 1950.

b) The Last meeting of the Constituent Assembly. The Constitution was signed and accepted. (with 395 Articles, 8 Schedules, 22 Parts)

QUESTION: 8

The provisions relating to emergency have been adopted from which of the following:
I. Government of India Act, 1935
II. Irish Constitution
III. Weimar Constitution
IV. South African Constitution.
Choose the correct statement(s):

Solution:

Most of the emergency provisions are from the GOI Act, 1935. The Weimar Constitution provided the source for the suspension of Fundamental rights during an emergency.

QUESTION: 9

Consider the following statements about the constituent assembly:
1. H.C Mookherjee was elected to be the first temporary Vice-President of the Assembly.
2. Sachidananda Sinha became the first temporary President of the Assembly.
Choose the incorrect statement(s):

Solution:

H. C Mookherjee became the first Vice-President of the Assembly. It was not a temporary position.

QUESTION: 10

Which of the following communities had special representation in Constituent Assembly?
1. Muslims
2. Christians
3. Parsis
4. Sikhs
Choose the right option:

Solution:

Only the Sikh and Muslim communities got special representations in the Constituent Assembly.

QUESTION: 11

The Constituent Assembly was formed during the rule of:

Solution:

Lord Wavell was the Viceroy of India from  1943 to 1947 and was hence the ruler when the Constituent Assembly was formed.

QUESTION: 12

Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other as Reason (R):
Assertion (A): Constituent Assembly was not a representative body as its members were not elected based on universal adult franchise.
Reason (R): Constituent Assembly was created against the proposal of the British government.
Select the correct answer using the code given below: 

Solution:

The critics argued that the Constituent Assembly was not a representative body as its members were not directly elected by the people of India based on universal adult franchise. Whereas, the critics maintained that the Constituent Assembly was not a sovereign body as it was created by the proposals of the British Government.

QUESTION: 13

The constituent assembly was constituted under the scheme formulated by the Cabinet Mission Plan. Regarding the plan consider the following statements:
1. Allocation of seats for each province and princely state to be in proportion to their respective population
2. Representatives to be elected through proportional representation using a single transferable vote.
3. The representatives of the princely state were to be nominated by the heads of princely states.
4. Out of 296 seats allotted to British India, 291 members were to be drawn from the governor’s provinces and 5 from the chief commissioners’ provinces.
Which of the above statements is/are correct?

Solution:

The total strength of the Constituent Assembly was 389. Of these, 296 seats were allotted to British India and 93 seats to the Princely States. Out of 296 seats allotted to British India, 292 members were drawn from the eleven governors’ provinces and 4 from the four chief commissioners’ provinces and one from each.

QUESTION: 14

Consider the following statements:
1. January 26 was specifically chosen as the ‘date of commencement’ of the Constitution because on this day in 1930 that Poorna Swaraj day was celebrated.
2. With the commencement of the Constitution, the Indian Independence Act of 1947 and the Abolition of Privy Council Jurisdiction Act (1949) was repealed.
Which of the following statements above is/are not correct?

Solution:

January 26 was specifically chosen as the ‘date of commencement’ of the Constitution because on this day in 1930 that Poorna Swaraj day was celebrated, following the resolution of the Lahore Session (December 1929) of the INC.
With the commencement of the Constitution, the Indian Independence Act of 1947 and the Government of India Act of 1935, with all enactments amending or supplementing the latter Act, were repealed. The Abolition of Privy Council Jurisdiction Act (1949) was however continued.

QUESTION: 15

Which of the following statements is/are correct regarding the Indian Constitution?
1. The original constitution of India was handwritten by Prem Behari Narain Raizada.
2. It was written in a flowing italic style.
3. The calligraphy of the Hindi version of the original constitution was done by Vasant Krishan Vaidya.
Select the correct answer using the codes given below:

Solution:

Prem Behari Narain Raizada was the calligrapher of the Indian Constitution. He had handwritten the original text of the constitution in a flowing italic style.
It was beautified and decorated by artists from Shanti Niketan including Nand Lal Bose and Beohar Rammanohar Sinha.
The calligraphy of the Hindi version of the original constitution was done by Vasant Krishan Vaidya and decorated and illuminated by Nand Lal Bose.