Previous Year Papers - Indian Polity - 2


30 Questions MCQ Test Indian Polity for UPSC CSE | Previous Year Papers - Indian Polity - 2


Description
This mock test of Previous Year Papers - Indian Polity - 2 for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 30 Multiple Choice Questions for UPSC Previous Year Papers - Indian Polity - 2 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Previous Year Papers - Indian Polity - 2 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Previous Year Papers - Indian Polity - 2 exercise for a better result in the exam. You can find other Previous Year Papers - Indian Polity - 2 extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

From which Constitution of the World, the Indian Constitution has adopted the concept of “Directive Principles of State Policy”?

Solution:
QUESTION: 2

Constitution of India considers free and compulsory education to children up to

Solution:
They impose certain obligations on the State to take affirmative action to establish a welfare State. These principles give directions to the functionaries of the State, the manner in which the Constitutional vision has to be achieved. One of the important directives is the duty of the State to provide free and compulsory education for all children until they complete the age of 14 years.
QUESTION: 3

The Preamble of the Indian Constitution was for the first time amended by the

Solution:
QUESTION: 4

How does the Constitution of India describe India as?

Solution:
QUESTION: 5

Rule of law prevails in

Solution:
QUESTION: 6

The method of amending the Constitution by popular veto is found in

Solution:

The correct option is B.
Popular veto is a form of direct democracy, where voters also participate in legislation through a petition. This system is found in Switzerland.

QUESTION: 7

What is the basis of classification of governments as unitary and federal?

Solution:
QUESTION: 8

Which part of the Constitution deals with the Directive Principles of State Policy?

Solution:

Part IV of the Constitution deals with the Directive Principles of State Policy. The purpose of Directive Principles of State Policy is to lay down positive instructions which would guide State Policy at all levels. The Directive Principles  are covered from Article 36 to Article 51 in the Constitution. The provisions contained in this Directive Principles cannot be enforced by any court, but these principles are fundamental in the governance of the country and it shall be the duty of the State to apply these principles in making laws.

QUESTION: 9

In the 8 Schedule of the Constitution of India, which languages were added subsequently?

Solution:

The Eight Schedule initially had 14 languages that were recognised by the Constitution of India. Subsequently, Sindhi was added in 1967, Konkani, Manipuri and Nepali were added in 1992 and Bodo, Dogri, Maithili and Santhali were added in 2003.

QUESTION: 10

Under which Article of the Constitution is the President’s Rule introduced in a state due to the failure of the constitutional machinery?

Solution:

There are three types of emergencies: national emergency, state emergency and financial emergency. State emergency is often referred to as President’s Rule. State emergency is declared under Article 356, in the event when the state government collapses and the constitutional machinery fails in a particular state. It can be imposed for a period of six months and can last only for three years with parliamentary consent required every six months. The Governor, the President’s representative in the state, governs the state under emergency in the name of the President.

QUESTION: 11

The method of Impeachment of the President of India is adopted from

Solution:
QUESTION: 12

Which Article of the Indian Constitution a bolishes ‘Untouch-ability’?

Solution:
QUESTION: 13

Which part of the Indian Constitution deals with ‘Fundamental Rights’?

Solution:
QUESTION: 14

Indian Penal Code came into operation in

Solution:

The correct option is D.
The code was drafted on the recommendations of the first law commission of India established in 1834 under the Charter Act of 1833 under the Chairmanship of Lord Thomas Babington Macaulay. It came into force in British India during the early British Raj period in 1862.

QUESTION: 15

Article 370 of the Constitution of India provides for

Solution:

Article 370 acknowledges the special status of the state of Jammu and Kashmir in terms of autonomy and its ability to formulate laws for the state's permanent residents. In the 1954 Presidential order, among other things, the Fundamental Rights in the Indian Constitution were made applicable to Kashmir with exceptions.

QUESTION: 16

How many languages are contained in the 8th Schedule of the Indian Constitution?

Solution:

They are the lists official languages recognised by the Constitution. The Eighth Schedule to the Indian Constitution contains a list of 22 scheduled languages viz. Assamese, Bengali, Gujarati, Hindi, Kannada, Kashmiri, Malayalam, Marathi, Odia, Punjabi, Sanskrit, Tamil, Telugu, Urdu, Sindhi (added by 21st Amendment Act, 1967), Konkani, Manipuri, Nepali (added by 71st Amendment Act, 1992), Bodo, Dogri, Maithili, Santal (added by 92nd Amendment 2003).

QUESTION: 17

The articles 17 and 18 of Constitution provide

Solution:

Right to equality is an important right provided for in Articles 14, 15, 16, 17 and 18 of the constitution. Article 17 of the constitution abolishes the practice of untouchability. Article 18 of the constitution prohibits the State from conferring any titles.

QUESTION: 18

Which Article of the Indian Constitution includes the Fundamental Duties of the Indian citizens?

Solution:
QUESTION: 19

What are the ‘residuary powers’?

Solution:

(1) Parliament has exclusive power to make any law with respect to any matter not enumerated in the Concurrent List or State List.

(2) Such power shall include the power of making any law imposing a tax not mentioned in either of those Lists.
 

QUESTION: 20

How many schedules does the Constitution of India contain?

Solution:
QUESTION: 21

Article 1 of the Constitution declares India as

Solution:

Article 1 in the Constitution states that India, that is Bharat, shall be a Union of States.

The territory of India shall consist of: The territories of the states, The Union territories and Any territory that may be acquired in future.

QUESTION: 22

Which Article of the Indian Constitution provides for the Institution of Panchayati Raj ?

Solution:

The correct option is C.
The article 40 of the Indian Constitution provides for the institution of Panchayati Raj. Therefore, option A) Article 40 is the right option. It is a local self-government in India. It comprises three levels.

QUESTION: 23

Where is the objective of ‘Social Justice’ articulated in the Constitution of India?

Solution:
QUESTION: 24

Of the various grounds below, which is the one criterion on which discrimination by the state is not prohibited in Article 15 of the Constitution?

Solution:

The correct option is C.
Article 15 states that the state shall not discriminate against any citizen on grounds only of race, religion, caste, sex, and place of birth.

QUESTION: 25

Article 19 of the Indian Constitution provides

Solution:

A is the correct option.six freedoms
The Constitution of India provides the right of freedom, given in article 19 with the view of guaranteeing individual rights that were considered vital by the framers of the constitution. The right to freedom in Article 19 guarantees the freedom of speech and expression, as one of its six freedoms.
 

QUESTION: 26

The item ‘Education’ belongs to the

Solution:
QUESTION: 27

Indian Parliament can rename or redefine the boundary of a State by

Solution:
QUESTION: 28

Which among the following Articles of the Indian Constitution provides for State emergency and suspends Constitutional arrangement in a State?

Solution:
QUESTION: 29

Which Article of the Indian Constitution provides for the employer to give maternity benefits to his employees ?

Solution:

B is the correct option.Only 14 percent of countries provide less than 12 weeks of Maternity leave. In India, Article 42 of Indian Constitution contains the directive that the State shall make provision for securing just and humane conditions of work and maternity benefits.

*Multiple options can be correct
QUESTION: 30

From the following languages listed in the 8th Schedule of the Constitution pick out the one which is the official language of a State.

Solution:

Urdu is official language of various states but has a shared status with other languages eg. Uttar Pradesh has Hindi and urdu as official language.