Previous Year Questions: Making Of The Constitution


20 Questions MCQ Test Indian Polity for UPSC CSE | Previous Year Questions: Making Of The Constitution


Description
This mock test of Previous Year Questions: Making Of The Constitution for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 20 Multiple Choice Questions for UPSC Previous Year Questions: Making Of The Constitution (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Previous Year Questions: Making Of The Constitution quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Previous Year Questions: Making Of The Constitution exercise for a better result in the exam. You can find other Previous Year Questions: Making Of The Constitution extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Which portfolio was held by Dr. Rajendra Prasad in the Interim Government formed in the year 1946?    

(UPSC CSE 2006)

Solution:

The Interim Government was formed in 1946 after electing the Constituent Assembly. It contained members from Congress and Muslim League as well as independents. It was headed by Jawaharlal Nehru and Rajendra Prasad served as the Minister for Food and Agriculture.

QUESTION: 2

Which of the Following Statements is/are correct?

(UPSC CSE 2004)

Solution:

The Constituent Assembly was elected indirectly through the Provincial Assemblies in 1946. Jinnah was not a member of the Constituent Assembly. The first session was held in 1946 and it adopted the Constitution on 26 November 1949.

QUESTION: 3

The Members of the Constituent Assembly which drafted the Constitution of India were

(UPSC CSE 2002)

Solution:

The members of the Constituent Assembly were elected through indirect elections by the Provincial Legislative Assemblies in 1946.

QUESTION: 4


Codes:

(UPSC 2003)

Solution:

The DPSP was taken from the Irish Constitution, the Fundamental Rights from the American Constitution, the concurrent List from Australian Constitution and the concept of Union of states with a strong Centre from the Canadian Constitution. 

QUESTION: 5

The distribution of powers between the Centre and the States in the Indian Constitution is based on the Scheme provided in the

(UPSC CSE 2012)

Solution:

The Government of India Act, 1935 served as great source of inspiration for various provisions in the Constitution of India. One such provision is the character of distribution of powers between the Centre and States.

QUESTION: 6

With Reference to the Indian History, the members of the Constituent Assembly from the Provinces were:

(UPSC CSE 2013)

Solution:

The elections to the Constituent Assembly were conducted indirectly by the members of the various Provincial Assemblies and the Assemblies in the 4 Chief Cmmissioner’s Provinces.

QUESTION: 7


Select the correct match:

(Kerala AS 2020)

Solution:

All the options are rightly matched. Though most of the emergency provisions were borrowed from the GOI Act, 1935, the provision for suspension of the Fundamental Rights during an emergency was taken from the constitution of Weimar Germany.

QUESTION: 8

Which of the Following statements regarding the Constituent Assembly are true?
(a) It was not based on adult franchise.
(b) It resulted from direct elections.
(c) It was a multiparty Body
(d) It worked through several committees.
Select the correct answer from the codes given below codes:

(UPSC CSE)

Solution:

The Constituent Assembly was formed after indirect elections by the Provincial Assemblies. It was dominated by the Indian National Congress. Universal Adult Franchise was not applied for the elections. There were 8 major and 13 minor committees that worked towards making the Constitution.

QUESTION: 9

How many sessions of Constituent Assembly Were conducted?

(UPPSC 2005)

Solution:

The Constituent Assembly had a total of 11 sessions over 2 years, 11 months and 18 days.

QUESTION: 10

The first draft of the Constitution was prepared by:

(UPPSC)

Solution:

The Constitution’s first draft was prepared by the official constitutional advisor of the Constituent Assembly- B. N Rao. It was based on this first draft the Drafting Committee made changes and modifications.

QUESTION: 11

Who was the chairman of the national flag committee?

(UPPSC)

Solution:

There were 8 major and 13 minor Committees in the Constituent Assembly. Rajendra Prasad was the chairman of the National Flag Committee.

QUESTION: 12


Choose the correct pair:

(RAS 2013)

Solution:

The first permanent President and Vice-President of the Constituent Assembly were Rajendra Prasad and H. C Mookherjee respectively. V.T Krishnamachari represented the Princely states of Rajasthan while K. M Munshi was the lone member of the Congress in the original Drafting Committee. The Chairman of the Union Constitution committee was J. L Nehru.

QUESTION: 13

On which of the following dates, Constituent Assembly of India adopted the National Flag?

(UPPSC 2020)

Solution:

The National Flag was adopted by the Constituent Assembly during a session on 22 July 1947.

QUESTION: 14

Mention the correct date of the last meeting of the Constituent Assembly of India. 

(UPPSC 2018)

Solution:

The Constituent Assembly met for the last time on 24 January 1950.

QUESTION: 15

The concept of “A Union of States in the Indian Constitution” has been derived from:

(UPPSC 2017)

Solution:

One of the major contributions from the American Constitution is the concept of ‘Union of States’. However, the Union of India is not similar to the United States of America. In India, the Centre has more powers which is unlike in the USA. This particular provision of a Union with a strong Centre was borrowed from the Canadian constitution.

QUESTION: 16

The Constitutional Advisor to the Constituent Assembly was

Solution:

The eminent lawyer of the time, B. N Rao was chosen as the Constitutional Advisor to the Constituent Assembly.

QUESTION: 17

Who among the following were the members of the drafting committee of the Constitution?
(a) N Gopalaswami
(b) Jawaharlal Nehru
(c) Alladi Krishnaswami Ayyar
(d) Sardar Patel
Select the correct answer using the codes given below:

(UPPSC 2014)

Solution:

The Drafting Committee was one of the most important Committees that worked under the Constituent Assembly. It had 7 members with B. R Ambedkar as its Chairman. The 7 initial members were- B. R Ambedkar, K. M Munshi, Alladi Krishnaswamy Aiyer, N. Gopalaswami, Mohammed Saadullah, B. L Mitter, D. P Khaitan. The latter two resigned and passed away respectively and were replaced with N. Madhav Rao and T. T Krishnamachari.

QUESTION: 18

The Constitution of India was adopted by

(MPPSC)

Solution:

The Constituent Assembly was adopted by the Constituent Assembly on 26 November 1949.

QUESTION: 19

The Constituent Assembly of Undivided India First met on

(RAS)

Solution:

The very first meeting of the Constituent Assembly was held on 9 December 1946.

QUESTION: 20

The Constitution of India was enacted by the Constituent Assembly set up under

(RAS)

Solution:

The Constituent Assembly was set up under the recommendations of the Cabinet Mission Plan of 1946.

Similar Content

Related tests